IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 11,7 млрд. евро са инвестирани в студентски жилища в Европа от началото на годината

Това е ръст със 130% спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на консултантска компания

14:35 | 08.11.22 г. 1
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Общият обем на инвестициите в студентски жилища в Европа е достигнал 11,7 млрд. евро през първите три тримесечия на тази година, което е ръст със 130% спрямо същия период на 2021 г. и е рекорден връх, сочат данни на консултантската компания Savills.

Интересът на инвеститорите към сектора е движен от растящия брой на студентите в университетите, както и от силния растеж на чуждестранните студенти, които разчитат силно на студентски жилища. Savills очаква растежът да продължи през следващите години, тъй като броят на младите хора в Европа (15-19 години) се очаква да нарасне с 5,8% до 2027 г.

Прага е градът с най-висок прогнозиран растеж сред европейските столици, включени в допитването в тази възрастова категория, с очакван годишен растеж от 5,7%. В същото време много европейски пазари имат значителен недостиг на студентски жилища, което води до силен ръст на наемите. Средното съотношение между общия броя на леглата спрямо общия брой на студентите в европейските градове в момента е едва 12,5%, което е спад спрямо 13 на сто миналата година. В Прага съотношението е 24% и не се е променило спрямо миналата година, като остава над средното европейско равнище.

Сред европейските градове, които Savills наблюдава, около 14 500 нови легла се очаква да излязат на пазара през 2022 г., което не е достатъчно, за да компенсира ръста в броя на студентите. Средно в Европа пазарът на обществени студентски жилища съставлява 63% от общия брой на студентските легла, което означава, че голямото мнозинство от съществуващите наличности са остарели и с относително лошо качество спрямо по-новите частни жилища.

Дисбалансът между търсенето и предлагането привлича все повече инвеститори към сектора. Според неотдавнашно допитване на Savills сред инвеститорите в имоти, управляващи имотни активи за общо над 500 млрд. евро, студентските жилища в Европа са един от водещите пет сектора, към които те ще насочат капиталите си в идните 12 месеца.

По данни на Savills средната доходност от първокласно студентско жилище в Европа в момента е 4,15%. Тя варира от 3,5% в Копенхаген до 6% в Севиля. Доходността от първокласни студентски жилища в Прага е нараснала с 85 базисни пункта и е над средното европейско равнище от 5%. Доходността остава относително стабилна в последните 12 месеца.

„Секторът на студентските жилища продължава да показва, че е контрацикличен и предоставя добра възможност за инвеститорите да балансират портфейлите си във времена на забавяне на икономиката. Това е силен клас активи и положителните нагласи в сектора показват доверието, което инвеститорите имат в устойчивостта му и способността му да гарантира сигурна възвръщаемост“, коментира Маркус Робъртс, ръководител на „Оперативните капиталови пазари за Европа“ на Savills.

„Много от тенденциите, които наблюдаваме в Европа, са валидни и за чешкия пазар – растящ брой на студентите, ръст на наемите и на търсенето на студентски жилища с добро качество, ниски съществуващи наличности“, казва Фрейзър Уотсън, директор на отдела за инвестиции в чешкото подразделение на Savills.

„Последната точка може би се отнася в най-голяма степен за чешкия пазар като клас активи и като възможности за инвестиции, тъй като количеството съществуващи частни студентски жилища е минимално. Повечето студентски жилища остават публична или университетска собственост. Поради това секторът предоставя много малко възможности за инвестиции въпреки силните му основи. Съществуващите студентски жилища се представят добре, с високи нива на заетост и очакваме, че с осъществяването на проектите във фаза на планиране в краткосрочен и средносрочен план този сектор ще се развива по сходен начин с други по-зрели европейски пазари в последните години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Тез хора какви ги вършат ... :))) ... не четат форума , за апокалиптичните компетентните мнения от местните имотни гурута ... Само си фърлят парите на вятъра завалийте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още