IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа намаляват вложенията си в недвижими имоти

37% от европейските инвеститори планират да намалят експозицията си към сектора спрямо едва 4% в началото на 2022 г.

12:57 | 18.01.23 г. 2
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Над една трета от европейските инвеститори планират да намалят вложенията си в недвижими имоти в идните две години, тъй като растящите лихви и намаляващите цени понижават привлекателността на сектора, съобщава Европейската асоциация на непубличните фондове за имоти (INREV), цитирана от Ройтерс.

37% от европейските инвеститори смятат да намалят експозицията си спрямо 20% от северноамериканските и 5% от азиатско-тихоокеанските инвеститори, показва допитването на INREV сред 82 инвеститори, управляващи активи за близо 800 млн. евро.

В началото на 2022 г. само 4% от европейските инвеститори планирали да намалят вложенията си в имоти, сочи допитването.

Европейските пазари са особено тежко засегнати от инфлацията и енергийната криза в резултат на войната в Украйна.

Растящите лихви повишават цената на заемните средства за инвестиране в недвижими имоти и в същото време правят други пазари като активите с фиксирана доходност по-привлекателни от преди, коментират експерти в индустрията.

Към момента инвеститорите в Европа са вложили 10,8% от инвестициите си в имоти, над целевия дял от 10,5%, показва допитването на INREV. Заради рязък спад на цените миналата година в други класове активи имотите съставляват диспропорционално голяма част от портфейлите на инвеститорите, става ясно от доклада.

Секторът на непубличните фондове за имоти в Европа е отбелязал спад с 1,6% на капиталовите си стойности през третото тримесечие на 2022 г., най-голямото свиване на тримесечна база от световната финансова криза през 2008 г.

Спадът на стойностите се дължи най-вече на Великобритания, коментира Ирина Пилипчук, директор на отдела за анализи и пазарна информация в INREV.

Заради по-честите оценки във Великобритания в сравнение с Европа британските имоти „реагират много бързо на пазарни нагласи“, отбелязва тя.

Британски пенсионни фондове са побързали да продадат имоти и други активи заради ликвидна криза в края на септември, според Пилипчук това вероятно е допринесло за спада на стойностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Уравнението е: инфлацията не намалява, докато заплатите не спаднат. Заплатите не падат, докато безработицата не се покачи, каза той. Безработицата не расте, освен ако не сме в рецесия.Забавеното и кумулативно въздействие на цялото затягане, което виждаме, в крайна сметка ще ухапе и ще създаде рецесия, каза Микеле. Невероятно е амбициозно да мислим, че ще ни се размине това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Главният инвестиционен директор в J.P. Morgan Asset Management Боб Микеле предупреждава, че Федералният резерв може да продължи борбата с инфлацията през втората половина на 2023 г., като повиши терминалните лихви до 6%. Това противоречи на нарастващия консенсус, че лихвените проценти ще достигнат своя връх през юни, пише "Блумбърг".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още