IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Дъблин са заети само на 10% в понеделник и петък

Сряда е най-популярният ден за посещаване на офиса от служителите в ирландската столица

16:36 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Офисите в Дъблин са средно запълнени само на 10% в понеделник и петък, тъй като служителите продължават да възприемат хибриден модел на работа година след последното затваряне в Ирландия заради COVID-19, показва допитване сред 500 компании в ирландската столица, цитирано от Ройтерс и Bloomberg.

Хибридната работа, при която служителите посещават офиса в част от седмицата, променя облика на компании, обслужващи офис служители в цял свят, с тежки последици за търсенето на бизнес имоти и за фирмите за услуги, които разчитат на притока на хора в градския център.

Изследване за Ирландия, публикувано от консултантската компания Savills и Търговската камара в Дъблин, показа, че офисите в основния бизнес квартал са със средна заетост между 0% и 10% в понеделник и петък.

Заетостта нараства между 51% и 60% от вторник до четвъртък и от 61% до 70% в сряда. Почти половината от анкетираните компании са заявили, че служителите трябва да прекарват поне два-три дни в офиса всяка седмица.

Въпреки по-ниската заетост спрямо заетостта от 91 до 100% във всички дни от седмицата преди пандемията три четвърти от компаниите са заявили, че не са променили размера на офис площите си. Само 17% са го свили, а 7% са добавили още площи.

Служителите често са мотивирани да се връщат в офиса, за да присъстват на събития или да се срещат с приятели, а това подчертава значението на офис площите с добра локация, коментира директорът на отдела за офиси в Savills Андрю Кънингам. 79% от наемните сделки миналата година са били сключени в централния бизнес квартал, допълва той.

Отделно проучване на консултантската компания CBRE от вторник установи, че общите офис площи, които са били купени или наети миналата година, са с 2,5% под средното 10-годишно равнище, а процентът на незаетите площи достига между 11% и 14%, включително т. нар. „сиви площи“, при които по-големи наематели се стремят да преотдадат части от офисите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още