IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища бележат най-бързия си месечен ръст от юни

Данните на Halifax подсказват регионално разделение при представянето на пазара

10:57 | 07.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският ипотечен кредитор Halifax заяви, че цените на жилищата във Великобритания са се увеличили с най-бързия си месечен темп от юни насам, което предполага, че пазарът на недвижими имоти може да избегне дълбок спад, съобщава Bloomberg.

Кредиторът заяви във вторник, че цените са се увеличили с 1,1% миналия месец, второ увеличение за тази година, и с 2,1% на годишна база.

Данните контрастират рязко с тези на конкурента Nationwide Building Society, който заяви, че цените в момента спадат с най-бързия си годишен спад от 2012 г.

Halifax отчита, че средно жилище в момента струва 285 476 паунда (343 740 долара), което е с 2,9% под върха от миналата година, но с около 9 хил. паунда повече спрямо началото на 2022 г.

„Последните понижения на ипотечните лихви, подобряващото се потребителско доверие и продължаващата устойчивост на пазара на труда вероятно помагат за стабилизиране на цените след спадовете, отчетени през ноември и декември“, коментира Ким Киниард, директор на Halifax Mortgages. “Въпреки това, на фона на спада в цените на жилищата на тримесечна база, основната дейност продължава да показва цялостен низходящ тренд“.

Двата ипотечни кредитора изчисляват средните цени на жилищата въз основа на заемите, които отдават, а това понякога води до различия. Halifax отчете по-остър спад в края на миналата година, отколкото Nationwide.

Данните са поредните от серия доклади, които предполагат неочаквана сила на икономиката, която много анализатори очакват да влезе в рецесия тази година. Данните за брутния вътрешен продукт, продажбите на дребно и проучванията сред мениджърите по покупките, изнесени през последните седмици, показаха подобрения.

Тъй като домакинствата на Острова са все още под натиск от увеличените разходи за живот обаче, експертите очакват цените на жилищата да се балансират тази година. Разкривайки предизвикателствата през пазара, данните на Английската централна банка миналата седмица показаха, че одобренията на ипотечни кредити са спаднали до най-ниското си ниво от финансовата криза, изключвайки пандемията.

Данните на Halifax подсказват още регионално разделение. Покачването на цените на жилищата в североизточната част на страната, която се възстановява по-бавно от пандемията, се е забавило рязко. Годишният ръст там е бил 1,1% миналия месец спрямо 3,6% през януари.

Цените в Лондон до голяма степен са в застой, отразявайки големия дял апартаменти, продадени там. Жилищата в столицата все още струват с над 240 хил. паунда повече спрямо средното за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още