IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа е привлякла рекордни инвестиции в имоти през 2022 г.

Делът на Испания, Португалия и Италия в общия обем от инвестиции в имоти в Европа е достигнал 11% миналата година, най-високото ниво в историята

15:34 | 08.03.23 г.
За първи път Мадрид отстъпва на Милано първото място по привлечени инвестиции в бизнес имоти в Южна Европа. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
За първи път Мадрид отстъпва на Милано първото място по привлечени инвестиции в бизнес имоти в Южна Европа. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Инвестициите в имоти в Южна Европа – Испания, Португалия и Италия, са достигнали рекорден връх от 31,7 млрд. евро през 2022 г. Това е ръст с 36% спрямо предходната година, сочат данни на консултантската компания Savills.

Множество фактори са изиграли роля за успеха на региона, който се е възползвал особено много от възстановяването на местното потребление след COVID и е останал по-изолиран от ръстовете на цените на енергията спрямо останалата част от Европа.

Южна Европа усети последиците от пандемията по-силно, отколкото други европейски страни – Италия и Испания бяха едни от първите засегнати. Техните икономики пострадаха значително от забраните за пътуване и блокадите заради силната им зависимост от туризма. Затова възстановяването беше по-силно, отколкото в други страни в Европа, пише консултантската компания.

Силните туристически сезони след COVID и завръщането на потреблението от купувачите на дребно са довели до по-високи обеми на инвестициите през 2022 г. Ръстът е бил стимулиран от сектора на услугите, като хотелите и местата за забавление отново са били основен източник на приходи.

„Миналата година Южна Европа имаше най-големия дял от началото на воденето на статистика за региона в общите обеми от инвестиции в Европа. Той достигна 11% спрямо 6 на сто през 2021 г. и е по-висок от средното равнище през предходните пет години от 7%“, коментира Джорджия Ферис, анализатор в отдела за анализи на европейския пазар в Savills.

„На градско ниво за първи път от 2011 г. Милано е привлякъл по-голям обем от инвестиции от Мадрид“, допълва тя.

„Макар да не очакваме още една рекордна година за региона през 2023 г., някои основи на пазара ще останат стабилни и ще продължат да привличат инвеститори. Това важи особено за местата за настаняване“, отбелязва Карлос Руис-Гарма, директор на отдела за европейските капиталови пазари в Savills.

„В Южна Европа структурният дисбаланс в търсенето и предлагането на многофамилни и логистични имоти подкрепя ръста на наемите или поне стабилизирането им, а търсенето от наемателите ще продължи да подкрепя инвестиционния пазар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още