IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщата на Гешов в центъра на София ще бъде запазена в автентичния ѝ вид

Тя няма да бъде настроявана и превърната в седеметажен хотел, каквито бяха плановете на собственика ѝ

17:26 | 15.03.23 г.
Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС
Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

Къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 до кино „Одеон“ ще бъде запазена в автентичния вид. Това предвижда одобреният проект за подробен устройствен план от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, съобщават от Столична община.

Това означава, че тя няма да може да бъде надстроена и превърната в седеметажен хотел, каквито бяха плановете на фирмата собственик „Артемида-БСИ“.

Одобреният през 2004 г. подробен устройствен план предвиждаше премахване на сградата – паметник на културата, както и ново свързано застрояване с предназначение "хотел на седем етажа", във фасадата на който само се маркира съществуващата стара сграда.

По настояване на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за запазване на паметника на културата стартира процедура за изменение на действащия план и изработване на работен устройствен план. Заповедта за изработването на плана беше обжалвана от собственика на имота и след дълги съдебни процедури делото беше решено в полза на Столична община от Върховния административен съд, припомнят от общината.

Новият план предвижда запазване на съществуващата в имота сграда – къщата на Гешов, която притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център”

Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, се запазват и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години преди придобиването му от сегашния собственик.

От години домът на Иван Гешов, който е министър-председател на България от 1911 до 1913 г., се руши. На собствениците на сградата неколкократно са налагани санкции заради състоянието ѝ – първата е от 2013 г. и е в размер на 10 хил. лв., която е платена от собствениците. Втората санкция за 20 хил. лв. е наложена през 2015 г., а третата от 2018 г. е за 50 хил. лв.

През 2003 г. с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подробния устройствен план и на регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел.

През ноември 2021 г. Върховният административен съд реши къщата на Гешов да бъде запазена като паметник на културата, вместо да бъде вградена в 7-етажен хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още