IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пясък за 34 млн. долара - парцел в Дубай беше продаден за рекордна сума

Празният парцел с площ от 2280 кв. м се намира на остров Джумейра бей

10:50 | 24.04.23 г. 2
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Това не е забележително имение, не е луксозен мезонет или дизайнерски апартамент.

Става дума за пясък на изкуствен остров в Дубай, който беше продаден за 125 млн. дирхама (34 млн. долара) на 19 април и постави рекорд на пазара, който продължава да се възползва от притока на чуждестранно богатство.

Празният парцел с площ от 2280 кв. м се намира на търсения остров Джумейра бей, парче земя във формата на водно конче, до което се стига по мост от континенталната част на Дубай. Това се равнява на 53 820 дирхама на кв. м, което според посредника по сделката Knight Frank е нов връх. Купувачът, който не живее в Обединените арабски емирства (ОАЕ), планира да построи семеен ваканционен дом на острова. Самоличността му не се разкрива.

„Това са 125 млн. дирхама за пясък“, казва Андрю Къмингс, ръководител на луксозните жилищни имоти в Knight Frank в Дубай. „Всичко, което стига до медиите, са предимно забележителни вили, невероятни мезонети и всякакви подобни имоти. Но това е огромен рекорд за парцел“, допълва той.

Имотът е купен преди две години за 36,5 млн. дирхама, с което продавачът е извлякъл нетна печалба от 88,5 млн. дирхама, сочат данни на Дубайския имотен регистър.

Преди градът да стане толкова бурен имотен пазар, той се радваше на високи цени на петрола, желание на богатите хора в света да трупат богатството си в имоти и усещане, че ниските данъци и ниската престъпност в Дубай са рай във времена на пандемия и война.

Руски граждани купуват имоти в града, който все още ги приема с отворени обятия, а нови, дългосрочни притежатели на златни визи привличат други с богатство, което също ще бъде инвестирано в имоти в Дубай. Някога засегнат от свръхстроителство, сега според някои брокери в града има недостиг на имоти, особено в луксозния сегмент.

„Продавачите са в много силна позиция в момента, за да диктуват накъде да вървят цените, защото има много ограничени налични варианти, от които хората да избират, особено на крайбрежието“, казва Линдзи Редстон от Knight Frank, един от брокерите по сделката.

Парцелът, който бил продаден миналата седмица, е само един от 128, които първоначално бяха предложени на остров Джумейра бей от подкрепяната от правителството строителна компания Meraas Holding. Това го прави доста скъп в сравнение с хилядите домове на известния остров Палм Джумейра, например. Всички тези парцели първоначално бяха разпродадени преди години, а някои от тях оттогава бяха препродадени с добра печалба. Общият устройствен правилник не позволява земята да бъде разделяна, но някои купувачи обединяват терени, за да създадат пространство за огромни имения, казва Къмингс.

Само шепа домове на острова са завършени. Някои са в етап на строеж, а строителството на много други тепърва предстои.

На острова се намира и Bulgari Resort, един от най-скъпите хотели в града, както и бъдещата кула Bulgari Lighthouse, където продажните цени на апартаментите достигат върхове още преди да бъдат построени. Основният мезонет – деветстаен апартамент с пет паркоместа, беше продаден за 410 млн. дирхама през февруари.

Брокери на недвижими имоти прогнозират, че подобряването на рекорди ще продължи. Продавачът от сделката на остров Джумейра бей, например, притежава също идентичен парцел до първия. Той планира да го предложи за продажба на цена от 135 млн. дирхама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Локацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
И по-големи глупости са купувани за повече пари. Но в края на деня, си дал милиони за парцел в град, където няма канализация и си насред пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още