IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа

Ценовият спад на някои пазари може да се ускори с увеличаването на лихвите, посочват от фонда

18:54 | 28.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в петък за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа на фона на високата инфлация и опитите на регулаторите да я овладеят, пише CNBC.

В последния си регионален доклад за икономическите перспективи в Европа от МВФ посочват, че вече е в ход низходяща корекция на някои европейски жилищни пазари, но този спад може да се ускори, тъй като централните банки увеличават допълнително лихвените проценти.

„Могат да възникнат хаотични корекции на пазарите на недвижими имоти, дори ако бъдат избегнати по-широки финансови затруднения. Корекция на жилищния пазар вече е в ход в някои европейски страни, например в Чехия, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата спаднаха с повече от 6% през 2022 г.“, изтъкват от фонда.

„Пониженията на цените на жилищата може да се ускорят, ако пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези ценови спадове биха имали неблагоприятни ефекти върху балансите на домакинствата и банките“, добавят от МВФ.

Ипотечните плащания също могат да се покачат, тъй като централните банки повишават лихвените проценти в усилията си да забавят инфлацията. В резултат хората с ипотеки може да имат по-малко разполагаеми доходи за харчене, а в някои случаи дори биха могли да стигнат до точка, в която да не са в състояние да изплащат кредитите си. Банките също могат да изпитат затруднения в среда, в която не се извършват погасителни плащания.

 „Емпиричните модели, свързващи цените на жилищата с основните им двигатели, сочат надценяване от 15-20% в повечето европейски страни. Ето защо предвид лихвените проценти по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи са засегнати от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, обясняват от фонда.

Данни от европейската статистическа служба Евростат показаха спад на цените на жилищата за първи път от 2015 г. Цените на жилищата в Европейския съюз паднаха с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

„Общите проблеми с цените на жилищата са навсякъде, не само в страните с висок дълг, и те трябва да бъдат решени с надзор. Те трябва да се решат чрез стрес тестове, трябва да се наблюдават много внимателно“, казва Алфред Камер, директор на европейския отдел в МВФ, пред CNBC. 

В същото време се очертават допълнителни затруднения заради инфлацията. МВФ очаква общата инфлация да бъде средно 5,3% в еврозоната тази година и 2,9% през следващата година - над целта на Европейската централна банка за равнище от 2%. 

„ЕЦБ трябва да увеличи лихвените проценти сравнително рано и трябва да ги поддържа поне до средата на 2024 г. Очакваме да се върнем към целта за инфлация от 2% през 2025 г.“, заяви по-рано днес Камер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
odysey
преди 10 месеца
Едно е ясно, в следващите две-три години не си струва да се купува. След това ще видим корекцията колко от "печалбите" на "инвеститорите" е отписала. Едно мога да кажа със 100% сигурност, следва затягане на коланите в сферата на публичните финанси и гарантирано вдигане на данъците на недвижимите имоти и то с много. Няма община в България, която да не зарита до шия в кредити и единствения начин да има пари за нещо в общините са данъците на имотите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още