IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища бележат най-големия си спад от 12 години

Според данни на Halifax нарастващите основни лихви вероятно ще отслабят още повече жилищния пазар

15:34 | 07.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища са намалели миналия месец на годишна база с най-бързия си темп от 12 години, а нарастващите основни лихви вероятно ще отслабят още повече жилищния пазар, заяви ипотечният кредитор Halifax в петък.

Цените на жилищата са се свили с 2,6% на годишна база през юни след спад от 1,1% през май, съобщи Halifax. Това е най-голямото подобно понижение от юни 2011 г., предава Bloomberg.

На месечна база цените са намалели с 0,1% след спад от 0,2% през май.

Ким Кинаирд, директор на Halifax Mortgages, заяви, че големият годишен спад отразява сравнението с върха на жилищните цени преди около година, със сравнително слабо движение на цените през последните няколко месеца.

Изстрелялите се нагоре ипотечни разходи, стимулирани от нарастващите очаквания за основните лихви, определяни от Английската централна банка в борбата ѝ с инфлацията, предвещават по-слаби месеци напред.

„Колко дълбок или траен ще е спадът в цените на жилищата ще бъде трудно за предсказване“, казва Кинаирд, добавяйки, че забавящата се инфлация може да предложи известна подкрепа.

„Тъй като пазарите в момента планират връх на основната лихва от над 6%, има вероятност ипотечните лихви да останат по-високи за по-дълго време, а натискът върху финансите на домакинствата да продължи“, допълва той.

Инвеститорите залагат, че упоритата инфлация ще принуди АЦБ да увеличи основните лихви до 25-годишен връх от 6,5% до декември.

Някои кредитори, включително подразделението на Lloyds Bank Halifax, непрекъснато преоценяват предложенията за ипотечни заеми през последните седмици, опитвайки се да вървят в крак с нарастващите разходи за заеми.

Историята показва, че активността на жилищния пазар вероятно ще се забави остро.

Големите увеличения на суаповите проценти, които са в основата на разходите за ипотечно финансиране, често предшестват големи спадове при новозапочнатите жилища, показва анализ на Ройтерс за последните 35 години.

Според Halifax спадът в цените на жилищата е най-голям в Югоизточна Англия. В Лондон цените са намалели на годишна база с 2,6%, което е най-големият спад от октомври 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още