IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските предприемачи предлагат "подсладители" за една пета от купувачите на жилища

Безплатни коли и помощ при вноските по жилищните заеми са част от стимулите, с които строителните компании привличат купувачи

10:35 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британските компании за жилищно строителство предлагат придобивки като безплатни коли и помощ при изплащането на жилищния заем в стремежа си да привлекат купувачи, след като растящите разходи за обслужване на заемите подкопаха търсенето, предава Bloomberg.

Една пета от новите жилища за продажба в края на октомври са били обявени с „подсладители“, сочат данни на RBC Capital Markets. Това е значителен ръст спрямо под една десета от жилищата през последните десет години, показват още данните на RBC.

„На нажежен пазар, където жилищата се продават лесно, не са нужни стимули. Те се използват, когато компанията за жилищно строителство иска да ускори темпа на продажбите, за да продаде „последните няколко останали“ с цел да се оттласне и да намали разходите“, коментира Антъни Кодлинг, жилищен анализатор в RBC Capital Markets.

Британските домакинства са подложени на огромен натиск, породен от скъпите кредити и кризата с разходите за живот. Това доведе до срив на продажбите при купувачите на първо жилище, тъй като те предпочетоха да останат на наемния пазар, вместо да теглят ипотечен кредит. Жилищното кредитиране във Великобритания е напът да постигне най-ниския си растеж от десет години насам през 2023 г. и догодина, сочи публикуван в понеделник доклад на компанията за прогнози EY Item Club.

Компанията за строителство на луксозни жилища Hayfield Homes, чиято централа се намира близо до Бирмингам, съобщи, че това лято е предложила на клиентите си отстъпки, равняващи се на цената от 42 990 паунда (52 615 долара) на кола на Tesla. Строителната компания, сред чиито проекти има самостоятелни къщи на близко разстояние с автобус до Лондон, е предложила и други стимули като помощ при изплащането на гербовия налог, при разходите за пренасяне и при комисионите за брокерите.

„Краят на програмата Help-to-Buy и кризата с издръжката за живот задълбочиха проблемите с достъпността, особено за купувачите на първо жилище. С влошаването на търсенето на нови жилища компаниите за жилищно строителство се съсредоточиха върху паричните потоци“, коментира Айнсли Ламин, строителен анализатор в компанията Investec.

Сделките с жилища във Великобритания ще намалеят до 1 млн. през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Сделките с жилища във Великобритания ще намалеят до 1 млн. през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Компанията Taylor Wimpey съобщи, че това лято стимулите са стигали до 5% от цената на жилището спрямо около 2% през 2022 г., като тя е предлагала помощ при изплащането на ипотечния кредит, при първоначалната вноска и персонализирани подобрения в жилището като кухненски плотове и килими.

Barratt Developments задействала програма „Отдай под наем, после купи“ (Rent-then-Buy) през септември в Югоизточна Англия, където цените на жилищата намаляват по-бързо, отколкото в повечето останали части на Великобритания. Офертата позволява на купувачите на първо жилище да отдават имота под наем за шест месеца, докато плащанията им се увеличат от първоначалната вноска, равняваща се на 2,5% от цената на жилището, до 5%.

Barratt съобщи, че миналия месец се е съсредоточила върху повишаването на приходите чрез „целенасочено използване на стимули“ за предстоящата година. Средните нетни продажби на частни жилища седмично намаляха до под 0,5 между 1 юли и 8 октомври. Това е спад спрямо 0,85 през 2022 г.

„Стимулите през първото полугодие на 2022 г. бяха много, много малки“, коментира главният изпълнителен директор на Taylor Wimpey Джени Дели на среща с анализатори това лято. „Те варират с промените в доверието на пазара“, допълни тя.

Ключовите лихви по жилищните заеми във Великобритания бавно намаляват. Графика: Bloomberg LP Ключовите лихви по жилищните заеми във Великобритания бавно намаляват. Графика: Bloomberg LP

Но делът на обявените нови жилища, които са придружени със стимули, леко се е понижил от началото на август – от около 25% на малко над 20%. Това се случва в унисон с бавния спад на лихвите по жилищните заеми спрямо достигнатия през лятото 15-годишен връх, подкрепен от двойната пауза в повишаването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ).

Освен това обещанието на опозиционната Лейбъристка партия за ускоряване на бавната градоустройствена система в страната и за построяването на 1,5 млн. жилища през следващия мандат на парламента може да подкрепи нагласите сред строителните компании.

„Положението не се влошава. Пазарът на нови жилища работи в стабилна среда, макар и при нисък обем“, отбелязва Кодлинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още