IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският гигант Vonovia разчита на ръст на наемите, за да заздрави финансите си

Компанията планира да се освободи от още активи през 2024 г., но ще се стреми да запази по-голямата част от портфейла си с жилищни имоти

11:26 | 05.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Vonovia се стреми да набере пари, като запази по-голямата част от портфейла си с жилищни имоти в момент, когато задълбочаващата се жилищна криза в Германия открива пътя към по-високи наеми, пише Bloomberg.

За да запълни недостига на финансиране в краткосрочен план, най-големият собственик на имоти в Германия ще цели да излезе от още инвестиции на стойност 3 млрд. евро през 2024 г., съобщи главният изпълнителен директор Ролф Бух. Компанията планира да се освободи от домове за възрастни хора и бизнес имоти, като в същото време запази колкото се може повече жилища, отбеляза той.

„Има някои активи, които искаме да продадем“, заяви Бух в интервю за Bloomberg в централата на компанията в Бохум, имайки предвид придобити имоти в рамките на закупуването през 2021 г. на конкурента Deutsche Wohnen.

След продължилия десет години бум краят на епохата на евтините пари предизвика сътресения на европейските пазари на недвижими имоти, особено за компании, които заемаха много средства, за да разширяват портфейлите си. Сега, когато облигационните пазари са почти затворени за сектора, затъналите в дългове собственици на имоти нямат много алтернативи, освен да продават активи с големи отстъпки, за да наберат средства.

Vonovia е изправена пред вноски по заеми и падеж на облигации за общо около 4,5 млрд. евро до края на 2025 г., сочат данни на компанията. Тази година тя далеч надхвърли целта си да набере 2 млрд. евро от продажба на имоти.

Две сделки за нови сгради тази година показват, че „пазарът все още е труден“ за продавачите, отбеляза главният изпълнителен директор. CBRE Investment Management купи около 2500 апартамента в Берлин, Мюнхен и Франкфурт за едва 900 млн. евро, които едва покриват строителните разходи на Vonovia.

Ръстът на населението в Германия изпреварва новите жилища със средно 100 хил. Графика: Bloomberg LP Ръстът на населението в Германия изпреварва новите жилища със средно 100 хил. Графика: Bloomberg LP

Макар че има някои бизнес активи, които ще останат планирани за продажба, компанията ще спре да се освобождава от жилищни имоти „веднага щом стойностите достигнат дъно“, допълни Бух.

Ако компанията, която притежава почти половин милион жилища в Германия, успее да премине през кризата, Бух очаква перспективите след това да започнат да се подобряват, тъй като спирането на новото строителство е съпътствано от неумолимо търсене и това открива пътя за край на спада на жилищния пазар в Германия.

„Кризата в строителството ще се задълбочава поне до 2025 г.“, очаква той. Строителните компании само завършват текущи проекти и не добавят нови, а секторът е изправен пред „значителна несигурност“, докато правителството на канцлера Олаф Шолц трябва да се справя с дупка в бюджета от 60 млрд. евро, коментира главният изпълнителен директор на Vonovia.

Бюджетната криза в Германия може да означава още, че компанията ще изгуби държавна помощ за ремонт на по-стари имоти и това ще наложи да прехвърли бремето на инвестициите в енергийна ефективност на наемателите. „Ако не получим тази субсидия и разходите бъдат прехвърлени на наемателите, наемите ще трябва да нараснат“, заяви Бух.

Наемателите ще започнат да усещат по-високите цени догодина. Заради германските закони наемите изостават от инфлацията и ще нараснат повече през 2024 г., отколкото през тази година, коментира той.

Тази динамика може да помогне на Vonovia да подкрепи финансите си и да спре спада на стойностите, заради който компанията обяви нетна загуба от 3,8 млрд. евро за деветмесечието на 2023 г. Бух заяви, че сегашният пазар е добра възможност за разполагащите със средства купувачи.

„Те се стремят да купят добри имоти сега. За хората, които са принудени да се включат на пазара на по-късен етап, няма да остане нищо“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още