IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища растат с най-бързия си темп от 2022 г. насам

Сигнализирайки подобряване на нагласите към жилищния пазар, две от най-големите строителни компании на Острова се сляха в сделка за 3,2 млрд. долара

12:22 | 07.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали най-силния си ръст от средата на 2022 г., тъй като намаляващите лихви по жилищните заеми са засилили смелостта на купувачите да се върнат на пазара. Това съобщава един от най-големите ипотечни кредитори в страната, Halifax, цитиран от Bloomberg.

Компанията съобщи, че индикаторът му за цените е нараснал с 1,3% през януари на месечна база и с 2,5 на сто спрямо година по-рано. Това е най-силният растеж от една година насам.

Цените на жилищата във Великобритания растат с най-бързия годишен темп от една година насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания растат с най-бързия годишен темп от една година насам. Графика: Bloomberg LP

Данните засилват доказателствата, че жилищният пазар е започнал годината по-стабилно след плиткия спад в средата на миналата година. Намаляването на лихвите по жилищните заеми и подобряването на доверието в перспективите за икономиката са подкрепили броя на купувачите, които търсят имот.

„Намаляването през последно време на лихвите по ипотечните кредити от банките докато конкуренцията се засилва, наред с отслабващия инфлационен натиск и все още устойчивия пазар на труда са допринесли за повишаването на доверието сред купувачи и продавачи“, коментира Ким Кинаирд, директор на Halifax Mortgages, в комюнике. „Това води до положително начало за жилищния пазар през 2024 г.“, допълва тя.

Другият голям кредитор, който води стастика за ценитне на жилищата, Nationwide Building Society, съобщи, че средните цени са нараснали с 0,7% през януари, най-силния темп от една година насам. По този показател цените са намалели само с 0,2 на сто през последната година.

Британският имотен пазар се представя значително по-добре от очакванията на повечето икономисти за спад с 10% в началото на миналата година. Това отчасти се дължи на недостига на жилища на пазара. Растящите наеми също правят покупката на жилище по-ефективна от гледна точка на разходите, отколкото наемането на дом.

Намаляването на лихвите по ипотечните кредити носи успокоение на собствениците на жилища във Великобритания. Графика: Bloomberg LP Намаляването на лихвите по ипотечните кредити носи успокоение на собствениците на жилища във Великобритания. Графика: Bloomberg LP

Допълнителен сигнал, че цените са достигнали дъното си, е сделката между две от най-големите компании за жилищно строителство във Великобритания, договорили сливане на стойност 2,5 млрд. паунда (3,2 млрд. долара). Barratt Developments прие да придобие конкурента си Redrow в едно от най-големите придобивания на британския пазар на жилищно строителство в историята.

Това е втората консолидация в сектора, след като компанията, фокусирана върху достъпните жилища, Vistry придоби конкурента си Countryside за около 1,25 млрд. паунда през 2022 г.

Новата компания, която ще се казва Barratt Redrow, цели да доставя над 22 хил. жилища всяка година в средносрочен план, което е с между 57% и 63% повече спрямо очакванията на Barratt да достави сама 13 500 до 14 хил. жилища през фискалната 2024 г., отбелязва Ройтерс.

„Въпреки предизвикателната макроикономическа среда търсенето на нашите жилища е силно“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Barratt Дейвид Томас, който ще ръководи комбинираната компания.

„От началото на януари наблюдаваме първи признаци на подобряване както на резервациите, така и на нагласите на купувачите, подкрепени от очакванията за по-ниски лихви и въвеждането на по-конкуренти лихви по ипотечните кредити“, допълни той.

Миналия месец Taylor Wimpey и Persimmon изразиха предпазлив оптимизъм за подобно подорбяване, но без да правят твърди прогнози, а по-малкият конкурент Crest Nicholson предупреди за трудна 2024 г.

Halifax съобщи, че цените на жилищата във Великобритания са намалели през януари само с 0,7% спрямо връхната им точка в средата на 2022 г. Средната цена сега е 291 029 паунда спрямо малко над 293 хил. паунда във връхната точка.

Купувачите на първо жилище трябва да заделят средна първоначална вноска от 53 414 паунда, което е около 19% от покупната цена.

„Предизвикателствата пред достъпността вероятно ще се запазят и нови малки спадове не бива да бъдат изключвани на фона на по-широката несигурност за икономическата среда“, предупреждава Кинаирд, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още