IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис сградите в САЩ остават наполовина празни, но ситуацията може да се промени

Ниското ниво на присъственост на служителите на работното място влияе върху оценката на имотите, а оттам – и на приходите на местните власти

22:00 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четири години, след като Covid-19 напълни спешните отделения на болниците, затвори училищата и изпразни градовете, офисите в САЩ остават почти наполовина празни, пише Bloomberg.

Заетостта в офис сградите в десет от най-големите градове в САЩ се повишава до нов връх от 53% през седмицата, приключила на 31 януари, изчислява Kastle Systems. Мярката на фирмата за това как се развиват корпоративните политики за връщане на повече служители в офисите се движи около това ниво през последните 13 месеца.

И все пак градовете пренебрегват празните офиси и последиците от това за пазара на търговски имоти, защото все още могат.

„Търговските недвижими имоти не са ключов двигател на общите приходи за повечето местни власти“, изтъква Майкъл Риналди от Fitch Ratings. „Спадовете могат да бъдат управлявани чрез внимателно регулиране на разходите и/или със стабилност при други източници на приходи, включително данъци върху жилищни имоти, данък върху продажбите, данъци за комунални услуги и др.“, добавя той.

Офисите в САЩ остават наполовина празни след пандемията. Графика: Bloomberg Офисите в САЩ остават наполовина празни след пандемията. Графика: Bloomberg

Нежеланието, или в някои случаи отказът на работниците да се върнат в офисите разтърси пазара на недвижими имоти, като рейтингът на New York Community Bancorp беше понижен до junk по-рано тази седмица от Moody's Investors Service, след като компанията заяви, че намалява изплащанията и натрупва резерви за покриване на лоши кредити, свързани с търговски недвижими имоти.

Разбира се, в основата на повечето общински финанси е данъкът върху имотите. И всеки спад в оценката на имота, който е повлиян от нивата на свободните работни места, ще доведе до намаляване на събраните данъци. Дълбочината на тези спадове може да варира и ще определи въздействието върху всеки град.

Индексът Kastle Back to Work, който измерва служителите, връщащи се в офиса, достигна дъно от 14,6% през април 2020 г. и за първи път се повиши до 50% през януари 2023 г. Въпреки че компаниите изискват служителите да се върнат да работят от  място, някои от тях заплашват с уволнение, ако не се съобразят, мярката остана около това ниво, със спадове през летните месеци и седмицата между Коледа и Нова година.

За градовете с големи централни бизнес райони Риналди казва, че всеки натиск би бил „по-смислен, но не и непреодолим“.

„Пълното въздействие на спадовете в оценката на търговските недвижими имоти върху данъчните приходи вероятно ще бъде поетапно в продължение на няколко години, което ще даде време за планиране на действия при извънредни ситуации“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още