IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоените индустриални и логистични площи в София почти са се удвоили през 2023 г.

Заради високите наемни цени и липсата на качествени площи местни търговци наемат складови площи в Румъния

19:51 | 23.02.24 г.
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg

Усвоените индустриални и логистични площи в София през 2023 г. са около 106 700 кв. м, което е почти двоен размер спрямо стандартна година. По-голямата част от този обем (64%) представлява ново търсене, докато предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са 29%, а останалите 7% са площи, които са построени специално за конкретен наемател (build-to-suit). Около 62% от всички сделки са реализирани през последното тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Наличните модерни логистични и индустриални площи в София, които отговарят на критериите на наемателите, са достигнали 1,376 млн. кв. м към края на 2023 г. Това представлява минимално увеличение с 8 хил. кв. м спрямо предходната година, което е резултат от висока себестойност на строителство, както и преквалифициране на някои обекти от клас Б в клас C.

В столицата модерните проекти в активен строеж са над 75 300 кв.м, като за част от тях вече има подписани договори за наем. Незаетите площи спадат до рекордно ниски стойности и към края на периода достигат около 4,3%.

Търсенето миналата година е било на много високо ниво, отбелязва консултантската компания. 32% от обема се дължи на компании в сферата на логистика и 3PL, следвани от търговия и производство (с по 20%) и търговци на бързооборотни стоки (18%). Останалите 9% са разпределени в секторите строителство, електроника и дистрибуция.

Наемните нива бележат ръст до средно 5,5 евро на кв.м на месец за складове клас А и около 4 евро за клас Б. Тенденцията на повишение на наемните нива е вследствие на високото търсене и липсата на качествен продукт и се очаква да се запази. Към края на миналата година е настъпило успокоение при строителните разходи, които регистрираха значително увеличение след началото на войната в Украйна и бяха основна причина инвеститорите да стопират строителните си намерения поради невъзможността да постигнат рентабилност на проекта, отбелязват от Colliers.

Високите наемни цени и липсата на качествени площи са част от причините редица местни търговци да наемат складови площи в съседна Румъния и да обслужват бизнеса си в България оттам. Ако тази конюнктура се запази, се очаква тенденцията да продължи заради желанието на търговците да оптимизират разходите си.

Западната част на София става все по-атрактивна и ще продължи да привлича интерес през 2024 г. в резултат на големите проекти в строеж и по-ниските цени в този район, прогнозира Colliers. Основните причини са по-евтини поземлени имоти от тези в източната част на София, близост до работна ръка и подобряваща се инфраструктура.

Същевременно глобалните вериги на доставки продължават своето развитие към по-нискорискови дестинации. В този контекст страната ни е добре позиционирана и има добър шанс да се възползва, считат консултантите.

Липсата на достатъчно работна ръка остава една от основните пречки за експанзията или привличането на нови производства в някои региони на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още