IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти намаляват навсякъде с изключение на Азия

През първото тримесечие обемът на инвестициите в региона е достигнал 30,5 млрд. долара

19:00 | 08.05.24 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Азиатско-Тихоокеанският регион е единственият в света, който отчита ръст на инвестициите в бизнес имоти през първото тримесечие на 2024 г., като инвестициите са достигнали 30,5 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Това е ръст с 13% на годишна база и е второ поредно тримесечие на покачване след спада, който продължи седем тримесечия.

Ръстът на инвестициите се случва на фона на значителни придобивания от глобални инвеститори и продължаващото влагане на капитал от институционални инвеститори. Северна Азия, която е начело в региона, е отчела значителна активност, особено Япония, която е била най-активният пазар с инвестирани 11,5 млрд. долара – ръст с 29% на годишна база.

Местните инвеститори в Япония са се насочили предимно към основни активи, а международните инвеститори са били привлечени от по-опортюнистични проекти. Интересът от чужбина в Япония е останал силен, подкрепен от благоприятните условия за финансиране, привлекателната доходност и по-слабата валута, като значителни инвестиции са били насочени към офисите, логистичните площи и индустриалния сектор.

Южна Корея също е отбелязала значителен ръст на инвестициите с привлечени 4,3 млрд. долара, което е ръст със 73% на годишна база. Те са били насочени основно към офис сектора поради стабилните му основи, ниските нива на незаетите площи и силното търсене на наемни договори. Сингапур отчита инвестиции за 2,2 млрд. долара, което е ръст с 14% на годишна база, като капиталът е бил насочен към търговски площи, които са се възползвали от оптимистични прогнози за наемите и за доходността.

На обратния полюс Хонконг е отчел рязък спад, като обемите са намалели до 700 млн. долара, понижение с 54% на годишна база. Една от значимите сделки в града-държава е била свързана с продажбата на квартален търговски център от местна строителна компания.

„Първото тримесечие отразява продължаващия апетит на инвеститорите, които се стремят да извлекат полза от силните основи на икономиката и привлекателните ценови възможности на пазарите и в класовете активи“, коментира Стюарт Кроу, главен изпълнителен директор на капиталовите пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион в JLL. „Наблюдаваме възобновен интерес от местни и трансгранични източници, които се насочват към разнообразна гама от рискови профили“, допълва той.

Офис секторът е останал най-активният в региона, въпреки че инвестициите са намалели леко с 1% на годишна база до 12,6 млрд. долара. Но логистичният и индустриалният сектор са нараснали с 36% до 7,8 млрд. долара, а секторът на търговията на дребно е отбелязал ръст от 8% на годишна база до 5,8 млрд. долара. Въпреки продължаващата несигурност относо цените сектори като логистичните и индустриални имоти, търговските площи и жилищата са продължили да отбелязват ръст на трансграничната активност макар и с по-скромен темп.

Други големи икономики в региона, включително Австралия (3 млрд. долара), континентален Китай (5,6 млрд. долара) и Хонконг (700 млн. долара), са изправени пред спадове на обемите от инвестиции спрямо предишната година. Като в Австралия и континентален Китай те са намалели с по 19% на годишна база, а в Хонконг – с 54%.

„Инвестиционният пазар в Хонконг е спокоен, тъй като лихвите остават високи. Докато общите обеми от инвестиции гравитират около ниски нива, постепенното завръщане на туристите може да даде нов стимул на инвестиционните дейности“, счита Оскар Чан, ръководитгел на капиталовите пазари за Хонконг в JLL.

„Търговските площи бяха най-търсеният сектор, а местните инвеститори проявяват интерес към магазини на търговски улици в традиционни туристически райони. Със смекчаването на максималното съотношение между дълга и собствения капитал от правителството от 70 на 60% за нежилищни имоти на стойност под 30 млн. хонконгски долара инерцията при инвестициите в бизнес имоти вероятно ще се подобри. Очаква се наемите за частни студентски жилища да продължат да растат благодарение на растящия брой чуждестранни студенти. Частните студентски квартири ще бъдат нов клас инвестиционни имоти и ще привличат вниманието на инвеститорите“, очаква Чан.

„Несигурността около лихвите продължава да влияе на инвестиционната активност в Азиатско-Тихоокеанския регион, но наблюдаваме частично възстановяване през 2024 г., докато пазарите променят своите очаквания“, коментира Памела Амблър, ръководител на данните за инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион в JLL.

„Нагласите остават под влиянието на силната икономика на САЩ въпреки по-високите лихви, което може да доведе до продължителен път към цикъл на понижения. В бъдеще очакваме засилване на инвестиционната дейност, тъй като промените в цените задават нови бенчмаркови стойности за търговия, а инвеститорите приспособяват портфейлите и стратегиите си към сегашната лихвена среда“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още