IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Мадрид растат най-бързо в Европа

Испанската столица е единственият град, включен в индекс на Bloomberg, който отбелязва двуцифрен годишен ръст през първото тримесечие

09:05 | 24.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Недостигът на жилища води до рязък ръст на цените в някои от големите градове в Европа, а Мадрид е начело с повишаване на цените с почти 11% на годишна база, пише Bloomberg.

Дори когато лихвите са на многогодишен връх, жилищният пазар в испанската столица процъфтява, сочат данните на Bloomberg City Tracker. Той е движен от местните жители, които отчаяно се опитват да навлязат на жилищния пазар преди да бъдат напълно изключени от него заради високите цени, а инвеститорите се стремят към добра възвръщаемост.

Мадрид е особено засегнат от притока на пари от Латинска Америка, който задълбочава недостига на жилища на пазара. Градът е под влиянието и на засиленото търсене на имоти в определени квартали. „Карабанчел“, традиционно квартал на работническата класа, миналата година зае трето място в класация на най-добрите квартали в света.

Новото жилищно строителство е на историческо дъно, има малко налични терени за строителство в града и малко планове за нови проекти. Наличните жилища са намалели с 11% миналата година, сочат данни на имотния портал Idealista.

С толкова малко налични имоти продажбите спаднаха с 8% през първото тримесечие, съобщи Испанският статистически институт.

Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Таблица: Bloomberg LP Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Таблица: Bloomberg LP

„Натрупва се все по-голям дефицит на жилища“, коментира Беатрис Торибио, ръководител на Асоциацията на строителите и предприемачите в Испания. „Мадрид е много важен икономически център и все повече хора идват да работят и живеят в града. Към това трябва да се прибави и неговата привлекателност за туризъм и култура. Търсенето нараства“, допълва тя.

Торибио иска да се направи повече за намаляването на бюрокрацията и недостига на работна ръка и казва, че правителството трябва да разработи също дългосрочна визия за жилищата.

Отделни данни на Имотния регистър показват сходна тенденция в провинция Мадрид. Цените на новите жилища са нараснали с 14,5% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо предишните три месеца. В индекса на консултантската компания Knight Frank за първокласните имоти Мадрид е най-високо класираният европейски град през първото тримесечие.

Промени в цените на жилищата на годишна база. Графика: Bloomberg LP Промени в цените на жилищата на годишна база. Графика: Bloomberg LP

За да покаже най-новите тенденции на жилищните пазари в европейските градове, Bloomberg събира данни от редица доставчици. Някои са офертни цени и индикативни нива, а други са официални данни от сделки. Цените в Мадрид са публикувани или събрани от Idealista.

Мадрид е единственият град в Tracker с двуцифрен ръст на цените. Те са се повишили с 10,6% през април спрямо същия месец година по-рано. Когато Bloomberg привлече вниманието към града през лятото на 2023 г., ръстовете бяха около 5%.

В Атина цените на жилищата са нараснали с 9,6% на годишна база, като ръстът се забавя под 10% за първи път от 17 месеца. Цените на апартаментите във Виена са отбелязали повишение от малко над 7% и продължават да растат с най-бързия си темп от октомври 2022 г.

Жилищна сграда в Мадрид. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg Жилищна сграда в Мадрид. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Цените на жилищата намаляват само в три от 12 европейски града, наблюдавани от Bloomberg. Париж се представя най-слабо със спад от 7,5%.

В Мадрид Елена Жори, директор на агенцията за недвижими имоти Home Select, казва, че дисбалансът между предлагането и търсенето означава, че цените ще продължат да растат. Тя омаловажава риска от срив на имотния пазар.

„Сегашният пазар няма нищо общо с онзи, който причини срива през 2008 г. Няма свръхналичности от жилища, нито финансирането е евтино. Говорим точно за недостиг на продукт“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още