IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесионните опасения и високите лихви отново понижават цената на петрола*

Играчите на пазара следят и случващото се с газовите доставки в Европа, които бяха прекъснати за 10 дни зарад поддръжка на газопровода "Северен поток"

09:52 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, докато инвеститорите осмислят перспективите пред търсенето и следят случващото се с газовите доставки в Европа, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,42%, или 0,45 долара, до 106,47 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,64%, или 0,64 долара, до 99,24 долара за барел.

PETROL PETROL

След като поскъпна през по-голямата част от първото полугодие, когато възходящите движения бяха подкрепени от руската инвазия в Украйна, цената на "черното злато" започна да намалява през последните седмици поради опасенията от рецесия, затягането на паричната политика и по-широко движение от страна на инвеститорите, избягващи суровините. Фючърсите върху петрола са напът да запишат пореден месечен спад - първото последователно понижение от 2020 г. - въпреки признаците, че физическият пазар остава затегнат.

"Търсенето на бензин в САЩ не показа сила въпреки че Северното полукълбо все още е в пиковия за потреблението сезон", каза Гао Дзиен, анализатор в Zhaojin Futures Co.

Трейдърите следят и събитията в Европа, след като най-големият руски газопровод на континента отново започна да работи след 10-дневна пауза поради поддръжка. В четвъртък от Nord Stream AG заявиха, че притокът на газ по "Северен поток" за Европа е възобновен.

В Азия упоритостта на Китай за налагането на стратегията за нулев брой новозаразени отслаби вътрешното потребление на енергоизточници и забави регионалния растеж. От Asian Development Bank понижиха прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на развиващите се азиатски страни.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,50 долара за барел спрямо 2,88 долара преди месец.

С цел увеличаване на натиск върху Москва от САЩ търсят начин да наложат таван на цените на руския петрол. Ходът би трябвало да влезе в сила заедно с допълнителни ограничения от Европейския съюз (ЕС) върху застраховането през декември.

*Към 09:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още