IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордната инфлация може да събуди 27-годишния ястребов сън на АЦБ

Към момента ведомството на Андрю Бейли е одобрило пет лихвени повишения

08:32 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордната инфлация, която изглежда ще продължи да се ускорява през следващите месеци, може да събуди ястребовия* дух на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък (4 август), който вече 27 години лежи необезпокояван.

По-късно през деня предстои регулаторът да проведе заседание, като очакванията са АЦБ да одобри първото си от 27 години насам лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.).

Инвеститорите смятат, че има 70% шанс това да се случи, с което основната лихва ще достигне 1,75% - най-високото равнище от световната финансова криза от 2009 г., пише Bloomberg.

Анкета на Ройтерс сред 65 респонденти показа, че над 70% от респодентите също очакват такъв ход.

ACB ACB

"Очакваме комисията по парична политика (към банката) да ускори темпа на затягане до 50 б.п. Смятаме, че банката трябва да демонстрира решителност, изправена пред нарастващите инфлационни рискове или може да загуби контрол върху наратива", каза Фабрис Монтан от Barclays, цитиран от Ройтерс.

Ако прогнозите се сбъднат, това ще е първото такова повишение от 27 години насам. Освен това, отткакто ѝ бе дадена независимост през 1997 г., банката не е предприемала такъв ход.

АЦБ бе сред първите големи регулатори, които започнаха да повишават лихвите още миналия декември.

Към момента ведомството на Андрю Бейли е одобрило пет лихвени повишения в размер на 25 б.п., или кумулативен ръст от 125 б.п. на основната лихва. За сравнение - досега Федералният резерв на САЩ е повишил лихвите с 225 б.п., а Австралийската централна банка - със 175 б.п.

Въпреки това кризата с издръжката на живот във Великобритания се задълбочава - през юни годишната инфлация в страната достигна 9,4% (най-високото ниво от 1982 г.), а рецесията, която скоро може да почука на вратата, може отново да приспи ястреба в АЦБ. Прогнозите на АЦБ предвиждат, че покачване на потребителските цени може да надмине 11% през октомври тази година.

 

 

 

Според Джеймс Смит обаче, икономист по развити пазари в ING, има вероятност централните банкери да допуснат грешка, предприемайки по-агресивен ход.

"Възможността за последващите лихвени повишения изглежда намалява. Пазарите вече понижиха прогнозите си за "пика" на лихвата от 3,5% до 2,9%, въпреки че това все още предполага още две повишения от 50 б.п. до декември, плюс още малко след това", каза Смит, цитиран от CNBC.

"Икономическите данни не са се променили значително след повишението на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, което АЦБ предприе през юни. Предвид обявения от нея ангажимент за решителни действия с цел намаляване на инфлацията и очакванията на пазарите за повишаване на лихвата с 50 базисни пункта, има вероятност ръководителите й наистина да вземат подобно категорично решение", заяви още Смит.

По-бързият темп на затягане на паричната политика може да усили ефекта от мерките, които АЦБ предприема за понижаване на инфлацията, но може и да увеличи риска за британската икономика, чийто темпове на растеж вече се забавят.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още