IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталовите пазари могат да бъдат впрегнати в полза на зеления преход

Това обаче изисква качествени и прозрачни стандарти за оповестяване на устойчивостта, пише Еманюел Фабер за Financial Times

09:25 | 27.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Действията на правителствата са от съществено значение, ако искаме да се справим с изменението на климата. Въпреки това нито една отделна юрисдикция не може да успее само чрез налагане на правила на своите местни пазарни участници. Трябва да има глобален подход, но международното разработване на политики в момента е в голямо отстъпление, пише за Financial Times Еманюел Фабер, председател на Международния съвет за стандарти за устойчивост (ISSB).

За да адресират предизвикателства от такъв мащаб, държавите трябва да впрегнат това, което Джелсомина Виглиоти, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), нарече „силата и изобретателността“ на пазарите.

Пазарите са самогенериращи се източници на финансиране, които оформят бизнес моделите и трансформират икономиките. Правилно впрегнати, те могат да доставят мащабни решения.

Преди климатичната конференция на ООН този ноември в Египет (COP27) има дебат около ангажимента за финансиране в размер на 100 млрд. долара, поет от развитите страни в подкрепа на по-бедните държави в прехода към икономики с по-ниски въглеродни емисии.

Паскал Лами, бивш генерален директор на Световната търговска организация (СТО), твърди, че създаването на Международния съвет за стандарти за устойчивост (ISSB) е „истински пробив“. Капиталовите пазари могат да придвижат трилиони, ако бъдат правилно насочвани и информирани.

Но те могат да играят тази централна роля само ако оперират с качествена, сравнима информация за устойчивостта, на която може да се разчита при вземането на инвестиционни решения.

ISSB, подкрепян от лидерите на Г-20 и други международни институции, е отговорен за предоставянето на такъв език и разработването на стандарти, които установяват цялостна глобална базова линия за оповестяване на устойчивостта на капиталовите пазари.

ISSB също така създаде форуми за предоставяне на многостранни решения - като Юрисдикционната работна група, която обединява Китай, Европейския съюз (ЕС), Япония, Обединеното кралство и САЩ - и специфичен двустранен диалог, включително с ЕС. Необходимостта от международно привеждане в съответствие е ясна.

Скорошна директива на ЕС гласи, че стандартите на съюза трябва да „допринесат за процеса на сближаване на стандартите за отчитане на устойчивостта на глобално ниво“ и да интегрират глобалната базова линия на ISSB, ако е в съответствие с целите на ЕС.

Целите на европейския Зелен пакт няма да бъдат постигнати, без да се задействат глобалните капиталови пазари, а това изисква оперативна съвместимост между двата подхода.

ЕС от своя страна може да допринесе много за работата на ISSB.

В момента има дебат на пазара около различните подходи към „съществеността“ - с други думи, какво трябва да се оповестява.

Това понятие, както се използва в счетоводните изисквания и в езика на капиталовите пазари, не трябва да се пренебрегва. Стандартите, предложени от ISSB, изискват от всяка компания ясно да разкрива информация, която предоставя стабилна основа за инвеститорите да отчетат въпросите за устойчивостта при вземането на своите решения за инвестиции и гласуване на общи събрания на акционерите.

Тази информация ще съответства на установеното определение за същественост в счетоводните стандарти, като гарантира пълнота и яснота. Определението изисква компаниите да разкриват цялата информация, която, ако липсва, е погрешно изложена или скрита, би могла разумно да се очаква да повлияе на инвестиционното решение. Прилагането на определението изисква преценка и редовен анализ.

Това, което се счита за съществено в областта на устойчивостта, непрекъснато се развива. Терминът „динамична същественост“ е признание, че капиталовите пазари, регулаторите и научните изследователи напредват бързо в оценката си за значението на устойчивостта.

В стандартния счетоводен модел, например, ние не включваме напълно факта, че стойността на предприятието (EV – enterprise value) - мярката за общата стойност на една компания - е функция от търсенето и предлагането на капитал, която не е отделена от избора на инвеститорите. Многоизмерният характер на устойчивостта може да хвърля различна светлина върху естеството на тези избори.

Тази еволюция е необходима част от нашата работа, защото това, което има значение за инвеститорите, е динамично и променящо се. Периодът на консултация относно първите два предложени от ISSB стандарта за оповестяване на устойчивостта току-що приключи.

Изобилната обратна връзка, която вече получихме, ще ни позволи да създадем набор от стандарти, които могат да позволят на капиталовите пазари да бъдат истински съюзник на глобалните усилия за постигане на справедлив климатичен преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ivanrog
преди 1 година
До: zelka007Да, напълно съм сигурен. Към момента в България, за да се постигне базова мощност от около 35 kW е необходима фотоволтаична централа от около 250 kWp и трябва да имаме капацитет за съхранение на около 70 MWh - излишъкът лятото, който ще се ползва за покриване недостига през зимата. Предполагам лесно ще сметнете стойността на една такава централа с батерии.п.п. Сметките са доста груби, не включват загуби, деградиране и т.н. и са на база собствена централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Новата политика на Инвестор показва, че възможностите за коментарите под статиите са толкова орязани, че желанието има за дискусии явно клони към НУЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007.. не, ама във фейса са казали така... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: ivanrog ... Убеден ли си , че не е възможно ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ivanrog
преди 1 година
До: zelka007Не знам дали е умишлено, но смесвате две различни понятия - пазарна и производствена цена, както и моментна и средна цена. Отделна тема е че фотоволтаиците, дори и с батерии, няма как(към момента) да постигнат дори и минималното, за да са базова мощност за нашето географско местоположение, най-малкото имаме много пъти разлика в производството през зима и лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
При тази цена на фосилните енергоносители и токът от тях , пазарът сам ще изпадне в крайност ... :))) ... В Португалия , ток от фотоволтаична централа + съхранение в батерии 11 евра за МВТч . При пазарна цена от над 200 евра за МВтч ... Таз цена е абсолютно непостижима за никаква централа - въглища , хидро , петрол , ядреана , еле па на газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още