IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании изплащат най-високи дивиденти?  

Истински душ от пари за акционерите: през второто тримесечие концерните в световен мащаб изплатиха рекордна сума от печалбите си - 544,8 млрд. долара

08:28 | 25.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

Инвеститорите могат да бъдат доволни от доходите си от дивиденти през тази година: през второто тримесечие рекордните плащания на дивиденти, особено от компании от петролния, финансовия и автомобилния сектор, отново стабилизираха портфейлите от акции, които бяха засегнати от загубите в курсовете.

Според оценка на британския концерн за управление на активи Janus Henderson Investors дивидентите в световен мащаб са нараснали с 11,3% през второто тримесечие на 2022 г. до нов тримесечен връх от 544,8 млрд. долара. Коригиран спрямо валутни ефекти с оглед на силния щатски долар и други еднократни влияния, растежът достигна дори 19%.

Въпреки това мениджърите на активи очакват, че сега буферът ще бъде по-малък, ако енергийната криза, инфлацията и повишаването на лихвените проценти забавят икономиката. Особено цикличните промишлени акции са заплашени от свиване. Вместо това в центъра на вниманието може да се окаже по-специално IT секторът.

„През последните години и месеци се намирахме в много привлекателна среда за дивиденти", казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt Кристоф Браун, инвестиционен експерт в американската компания за управление на активи Capital Group, имайки предвид глобалното развитие на дивидентите. Бен Лофтхаус, старши специалист по акции в Janus Henderson, потвърждава: „Второто тримесечие надхвърли очакванията ни“. 

Според доклада през второто тримесечие на годината 94% от компаниите са увеличили или запазили размера на дивидентите си.  

 

Високите плащания на дивиденти са резултат от увеличените продажби и маржове на печалба през 2021 г., които според експертите на Janus са позволили на дружествата да компенсират икономическия спад, причинен от пандемията от коронавируса.

Силното второ тримесечие гарантира, че Janus Henderson ще повиши леко прогнозата си за цялата година, а именно с 2 млрд. долара. За цялата година експертите очакват разпределения в размер на 1,56 трлн. долара. Това би означавало увеличение от 5,8% в сравнение с предходната година.

1,56 трлн. долара
ще достигнат дивидентните плащания до края на годината според Janus Henderson

През тази година публичните дружества в Германия са изплатили дивиденти в размер на около 70 млрд. евро, от които над 50 млрд. евро са изплатени през второто тримесечие. Това е повече от когато и да било и рекордно увеличение с почти 50% в сравнение с предходната година. За разлика от САЩ и някои други страни в Германия дивидентите се изплащат само веднъж годишно - и почти всички компании ги изплащат през второто тримесечие.

Времената на силен ръст на дивидентите вече са отминали

Силната инерция обаче вероятно ще отслабне през следващата година. Експертът Бен Лофтхаус очаква „вече да няма толкова силен ръст на дивидентите". „Наваксването" след кризата с коронавируса вече е почти завършено по отношение на изплатените дивиденти, смята той. 

Енергийната криза и предизвиканата от нея висока инфлация, наред с други фактори, отслабват растежа в световен мащаб. Към това се прибавят и повишаващите се лихвени проценти и силният в момента щатски долар, които оказват влияние върху маржовете на много компании.

Това вероятно ще продължи да забавя растежа на дивидентите и през новата година. Всичко това се вписва във факта, че високите дивиденти вече се свиват, както отбелязва Кристоф Браун от Capital Group. Експертът очаква, че предприятията от традиционната промишленост няма да могат в бъдеще да избегнат съкращенията на фона на трудната икономическа среда.

Той препоръчва на инвеститорите да се замислят: В миналото атрактивни дивиденти са плащали предимно компании от „старата икономика". Въпреки това новите, надеждни платци на дивиденти вероятно ще идват все повече от IT сектора, казва експертът по капиталовите инструменти.

Компании като Apple са съвременните комунални услуги - те предоставят IT услуги, както класическите комунални концерни доставят вода или газ.
Кристоф Браун
Capital Group

„Компании като Apple са съвременните комунални услуги - те предоставят IT услуги, както класическите комунални концерни доставят вода или газ", казва Браун. Изплащанията в IT сектора все още са доста ниски, но ще се увеличат поради потенциала за растеж. Това е идеалната начална позиция за дивидентните акции, пояснява той.

Голяма несигурност и по отношение на бъдещите плащания на дивиденти от германските компании

В Германия 40-те компании от Dax вероятно ще увеличат дивидентите си с осем процента до 54 млрд. евро през следващата година, става ясно от средните оценки на експертите. Те очакват по-високи дивиденти от малко под 30 от 40-те компании от Dax.

Оценките са изпълнени с несигурност, тъй като по същество се основават на стабилни корпоративни печалби през първата половина на 2022 г. Те бяха дори по-високи от тези през вече силната предходна година. Дивидентите обаче са дял от печалбата за цялата година - а тук има признаци за спад на общата печалба, което ще се отрази на предстоящите годишни дивиденти. Дружествата публикуват предложенията си за дивиденти едва през пролетта на следващата година, когато представят годишните си баланси.

 Под въпрос е колко дълго икономическите рискове ще помрачават перспективите за дивидентите. Лофтхаус подчертава, че инвеститорите могат да бъдат оптимисти за дългосрочната перспектива въпреки краткосрочната несигурност. „Нищо не подсказва, че глобалните дивиденти не могат да поддържат обичайния си годишен ръст от пет до шест процента в дългосрочен план", заключава той.

Поуки от дивидентите, изплатени през второто тримесечие

Високата дивидентна доходност през второто тримесечие се дължеше основно на компаниите от петролния, финансовия и автомобилния сектор. Благодарение на високите цени на суровия нефт производителите на петрол регистрираха нарастващи финансови излишъци (парични потоци), а дивидентите им се увеличиха с около 88% на годишна база. Според Janus Henderson бразилската Petrobras е изплатила най-високия дивидент -  9,7 млрд. долара, а колумбийската Ecopetrol е на седмо място с 4,7 млрд. долара.

Въпреки че цената на акциите на Petrobras се повиши с двуцифрен темп през тази година, производителят на петрол има най-високата дивидентна доходност - 50%. Тя се изчислява от изплащането спрямо цената на акциите.

Подобно на производителите на петрол, финансовите компании също допринесоха с две пети за ръста на дивидентите през второто тримесечие. Сред най-големите платци са най-големият застраховател в Европа Allianz, както и неговите конкуренти Aviva, Axa и Zurich.

Разбити по региони, компаниите от континентална Европа и Великобритания напоследък са сред основните двигатели. Изплащанията им са се увеличили с почти 9%  и с почти една четвърт. Тъй като много компании от континентална Европа изплащат дивиденти само веднъж годишно, много компании, особено банките, изплатиха „нормален" дивидент за първи път от началото на пандемията.

Освен това значителни бяха плащанията на германските производители и доставчици на автомобили. С 13,8 млрд. евро те допринасят за 28% от германските дивиденти. Mercedes-Benz и BMW, например, увеличиха дивидентите си повече от три пъти, а Volkswagen - наполовина. Производителят на резервни части Continental изплати дивиденти за първи път след пандемията.

„Драстично по-високите цени на автомобилите и подобряването на структурата на продажбите в посока към автомобили с по-висока печалба компенсираха с повече от половин процент спада в обемите и доведоха до увеличаване на печалбата", казва Даниела Брогт, ръководител на отдел „Продажби" за Германия и Австрия в Janus Henderson.

Най-големият платец в Dax е Mercedes-Benz с равностойността на почти 5,4 млрд. евро (в таблицата с 5,6 млрд. долара). Това означава, че производителят на автомобили е увеличил изплатените суми с 270% в сравнение с предходната година. Компанията майка Daimler се счита за еталон. 

На второ място е Allianz, лидер по дивиденти на Dax през последните години. Застрахователната група увеличи изплатените суми с 13% до 4,4 млрд. евро (4,6 млрд. долара) в сравнение с финансовата 2020 г. На трето и четвърто място се нареждат BMW и VW, други две автомобилни компании.

Най-големият единичен платец в Германия през 2022 г. обаче не е група от Dax, а корабната компания Hapag-Lloyd - компания, която не може да бъде открита в нито един индекс. Тук броят на свободно търгуемите акции е много малък. Компанията „от втория ешелон" разпредели общо 6,15 млрд. евро на своите акционери. Причината за това са високите печалби в доходоносния бизнес с международна спедиция на контейнери.

Общо 236 компании от най-важния индекс в света S&P 500 са увеличили тримесечните си дивиденти през тази година, а само пет са ги намалили или отменили. В сравнение с предходната година дивидентите на акция са с 10% по-високи, показва анализ на Deutsche Bank.

В Азия, например в Хонконг, дивидентите бяха намалени поради пандемията. На развиващите се пазари в увеличението на изплащанията доминират производителите на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Подредете ги по доходност, с отчитане на данък дивидент, иначе картинката е нереалистическа. Няма ги например ВНР, които платиха дивидент в акции на Woodside - и то ного сосно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още