IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси записват трета сесия на червено

S&P 500 спадна под нивото от 4000 пункта

23:16 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси отново се озоваха на червено, което поставя под въпрос лятното възстановяване на пазара, след като Федералният резерв и други централни банкери по света продължават да подсказват, че ще повишат лихвените проценти, за да обуздаят инфлацията, въпреки негативните последици за икономическия растеж, а потенциално и за корпоративните печалби, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,1% до 3986,15 пункта, като за първи път се озова под нивото от 4000 пункта от юли насам.

Технологичният Nasdaq Composite се раздели с 1,1% до 11 883,14 пункта. Междувременно индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average потъна с 308,25 пункта, или 1%, до 31 790,61 пункта.

В петък S&P 500 изтри повече от 3%, след коментарите за борбата с инфлацията от страна на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, и продължи негативната тенденция тази седмица. Възстановяването на бенчмарка от дъното от средата на юни беше ограничено до 9%.

Днешните коментари за състоянието на икономиката дойдоха от председателя на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс. „Смятам, че търсенето далеч надхвърля предлагането. Трябва да стигнем до реални лихви... над нулата. Трябва да имаме някаква рестриктивна политика, за да забавим търсенето, и все още не сме го постигнали“, заяви той пред Wall Street Journal.

Коментарите на Уилямс следват сходни изявления от представител на Европейската централна банка и от председателя на Естонската централна банка Мадис Мюлер, който вчера каза, че банката трябва да обсъди увеличаването на лихвите със 75 базисни пункта през септември, предвид ускорената инфлация.

Цените на енергията спаднаха днес. Американският лек суров петрол записа над 5,4% понижение, а фючърсите на природния газ също поеха надолу.

Междувременно стана ясно, че технологичният гигант Snap планира да съкрати 20% от служителите си по данни на The Verge. Цената на акциите му спадна с 2,7% в рамките на сесията. През юли Snap надмина очакванията за второто си тримесечие, но все пак записа нетна загуба. Медийните компании са все по-притеснени за забавянето на рекламния пазар.

Финансовият сектор записа 0,2% понижение в края на сесията. Енергийните книжа продължиха да водят спадовете. Секторът се понижи с 3,4% на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още