IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от скок на лихвените проценти натежаха на борсите в Европа

Stoxx 600 завърши деня с 0,7% понижение

19:25 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на червено, разделяйки се с по-ранните си ръстове, след като оптимизмът на инвеститорите беше попарен от коментарите на представител на Европейската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,7% спад, след като по-рано се изкачи с 0,8%. 

Финал на борсовата сесия в Европа на 30.08.2022 г. Финал на борсовата сесия в Европа на 30.08.2022 г.

Таблица: CNBC

Това се случи, след като Мадис Мюлер заяви, че Европейската централна банка трябва да обмисли повишаване на лихвите със 75 базисни пункта през септември, за да се справи с изключително високата инфлация. Коментарът само допълва казаното от централните банкери през последните дни.  

На конференция на централните банкери миналата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подсказа, че по-високите лихви вероятно ще се задържат в опит за овладяване на ускоряващата се инфлация.

В дългоочакваната си годишна реч в Джаксън Хол, Уайоминг, Пауъл каза, че Фед ще „използва мощно инструментите си“, за да контролира инфлацията, която все още е близо до най-високото си ниво от повече от 40 години. Той призна, че нарастващите лихвени проценти ще причинят „известна болка“ на домакинствата и бизнеса.

Коментарите на Пауъл бяха повторени от представителката на борда на Европейската централна банка Изабел Шнабел през уикенда. Тя потвърди, че централните банки трябва да действат агресивно, за да се справят с ускоряващата се инфлация, дори ако това означава да въвлекат икономиките в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още