IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ в търсене на сигнали от инфлацията

Данните за представянето на китайската икономика тази седмица ще покажат отражението на противоепидемичните мерки върху възстановяването

08:46 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Има ли идея накъде се е запътила Европейската централна банка (ЕЦБ) или върви напред без ясна крайна цел, надявайки се на знаци от инфлацията? Това е въпросът, който все повече инвеститори и анализатори си задават, докато регулаторът продължава да покачва лихвите, но без да издава плановете си кога възнамерява да спре.

От юли, когато банката одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам, досега ЕЦБ е покачила лихвите със 125 базисни пункта (б.п.), изоставайки значително спрямо други регулатори, като например Федералния резерв на САЩ (над 200 б.п. парично затягане към момента).

В последните дни немалко представители на ЕЦБ апелираха за по-агресивен подход към лихвите.

Според члена на управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот банката трябва да предприеме „значителни стъпки“ на следващите си две срещи (през тази година) за повишения на лихвените проценти.

За по-решителни ходове апелира и управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

"ЕЦБ трябва да продължи решително да покачва лихвите и да намалява баланса си, за да се подсигури, че инфлационните очаквания няма да излязат извън контрол", каза Нагел през уикенда. Той изрази мнение, че регулаторът трябва да изисква по-агресивен отговор на паричната политика към инфлацията.

"Ако инфлационните очаквания излязат извън контрол, лихвите ще трябва да бъдат повишени дори още по-бързо и високи и макроикономическата цена за това също ще бъде по-висока. Това е сценарий, който абсолютно искаме да избегнем", посочи Нагел.

Други обаче, като управителят Кристин Лагард и главният икономист Филип Лейн, изтъкнаха, че е редно решенията да се взимат от заседание на заседание и че трябва да са базирани на постъпващите данни за инфлацията.

През уикенда Лейн заяви, че ЕЦБ нарочно дава неясни сигнали до какво ниво ще трябва да се покачат лихвените проценти.

"Не се опитваме да сме твърде конкретни къде е целевото равнище (на лихвата), къде е крайното равнище, защото то ще се мести с постъпването на данните", аргументира се Лейн. "Затова вместо да казваме, че това е нашето число и точка, ние се опитвахме да сигнализираме, че където това ни отведе, е там, където ще бъдем", допълни икономистът.

И макар работата на Лейн като главен икономист е да предлага промени в паричната политика, често изглежда, че неговите препоръки догонват ястребовите* закани на централните банкери.

"Той може и да главният икономист, но не смятам, че той води дебатите", казва Ник Кунис, икономист в ABN Amro в Амстердам, цитиран от Bloomberg.
"Неговото влияние върху движенията на пазарите определено е намаляло и се чудя дали случаят не е такъв и в Управителния съвет (на банката)", допълва икономистът.

И докато ЕЦБ продължава да настоява за постепенен подход към паричната политика, годишната инфлация в еврозоната достигна двуцифрено равнище през септември - данни, които се очаква да бъдат потвърдени по-късно тази седмица, когато в сряда предстои европейската статистическа служба Евростат да публикува окончателните си изчисления.

 

 

 

Отделно предстои да бъде публикувана и статистиката за продажбите на дребно в Европа, която се очаква да покаже спад в показателя, докато потребителите става по-предпазливи за покупки, които не са от първа необходимост, подложени на натиска от поскъпващата издръжка за живот.

Вниманието на инвеститорите обаче няма да е насочено единствено към централните банки.

Във вторник ще стане ясно как се е представила китайската икономика през третото тримесечие на годината, като освен това се очаква и статистика за безработицата, продажбите на дребно и промишленото производство в страната.

Китайската икономика вероятно се е възстановила през третото тримесечие, след като в предходния тримесечен период почти стагнира. Източник: Bloomberg L.P. Китайската икономика вероятно се е възстановила през третото тримесечие, след като в предходния тримесечен период почти стагнира. Източник: Bloomberg L.P.

Медианните прогнози на 40 икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждат ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай от 3,4% на годишна база в периода юли - септември. Това би било значително ускорение от отчетените 0,4% ръст през второто тримесечие

Що се отнася до четвъртото тримесечие, прогнозите са за ръст от 3,8% на годишна база, с който годишното увеличение за 2022 г. ще се равнява на 3,8% - значително под правителствената цел за 5,5%.

Ако очакванията се оправдаят и ако се изключи пандемичната 2020 г. (когато ръстът бе в размер на 2,2%), това би било най-лошото представяне на китайската икономика от 1976 г. - последната година от продължилата десетилетие Културна революция.

Данните ще са отражение на влошаващата се икономическа обстановка както в Китай, така и по света, но те ще покажат и ефекта от строгите противоепидемични мерки в страната, с които ден по-рано държавният глава Си Дзинпин се похвали, че са постигнати "големи положителни резултати в цялостната превенция и контрол на епидемията".

"Данните за китайския БВП през третото тримесечие вероятно ще покажат слабо възстановяване спрямо предходното тримесечие. Строгите противоепидемични мерки, спадът на имотния пазар и прекъсванията в електрозахранването вероятно са забавили възстановяаването", смятат икономистите от Bloomberg Economics Чан Шу и Ерик Джу.

Ето какво още ще следим през следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за търговския баланс на Китай през септември, следвани от статистика за промишленото производство на Япония през август. В Италия ще стане ясно с колко са се покачили потребителските цени през миналия месец, а малко след това Луис де Гиндос от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи изказване. В късния следобед главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн също ще направи коментар, последван от изказване на управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

Вторник ще започне със статистика за инфлацията в Нова Зеландия. Австралийската централна банка ще публикува протоколите от последното си заседание. Голямо внимание през деня ще получат данните за ръста на китайската икономика през третото тримесечие, както и за продажбите на дребно, промишленото производство и безработицата в страната.

В Европа институтът ZEW ще публикува индекса си, измерващ икономическите нагласи в региона. По-късно през деня ще стане ясно свило ли се е промишленото производство на САЩ през септември.

Сряда се очертава да бъде ден за данни за ръста на инфлацията, които се очакват във Великобритания, Европа и Канада. В Русия ще стане ясно ускорил ли се е ръстът на производствените цени, докато в САЩ ще има данни за разрешителните за строеж.

В четвъртък управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард ще направи изказване. Следват данни за търговския баланс на Япония и за безработицата в Австралия. Китайската народна банка ще вземе решение за размера на лихвения си процент, а малко след това Германия ще публикува статистика за ръста на производствените цени през септември.

В САЩ се очакват традиционните данни за пазара на труда, заедно с тези за съществуващите продажби на жилища.

В последния работен ден от седмицата ще стане ясно ускорил ли се е ръстът на производствените цени в Южна Корея, подобрил ли се е търговският баланс на Нова Зеландия и ускорила ли се е инфлацията в Япония.

Във Великобритания се очакват данни за продажбите на дребно през миналия месец, като такива данни за август предстои да бъдат публикувани и за Канада.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още