IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на Лиз Тръс даде положителен тласък на европейските борси

Акциите на Ericsson поевтиняха с близо 15%, след като шведската телекомуникационна компания разочарова пазарите с печалбата си

19:49 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борсови индекси успяха да се възстановят от пониженията в първите часове на редовната търговия и приключиха сесията с ръстове на фона на обявената оставка на британския премиер Лиз Тръс, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,26 на сто до 398,77 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 0,2% до 12 767,41 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,76 на сто до 6086,9 пункта.

Британският измерител FTSE отчете повишение от 0,27% до 6943,91 пункта.

По-рано през деня, само шест седмици след встъпването си в длъжност, Лиз Тръс обяви, че подава оставка като британски премиер на фона на критиките, които понесе нейната икономическа програма. Говорейки пред вратата на своята администрация на „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, Тръс призна, че не може да изпълни обещанията, които даде, когато се кандидатира за лидер на Консервативната партия, тъй като е загубила вярата на своята партия.

Новината се отрази благоприятно и за британския паунд, чиято стойност нарасна с 0,7% спрямо долара.

Инвеститорите обърнаха внимание и на коментарите на ръководителят на централната банка на Словения и член на ЕЦБ Бощян Васле, който заяви, че регулаторът на еврозоната трябва да повиши лихвите с по 75 базисни пункта на оставащите две заседания до края на годината. Тези ходове биха "доближили лихвите до това, което изчисляваме" като ниво, което нито е ограничаващо, нито стимулиращо, каза централният банкер. Освен това, тези покачвания биха могли да дадат началото на разговори за свиване на рекордния баланс на стойност близо 9 трлн. евро.

Книжата на германската комунална компания Uniper поевтиняха леко с 0,05%, след като стана ясно, че вторият спасителен пакет за дружеството няма да бъде достатъчен, за да осигури оцеляването му. Според Handelsblatt германското правителство се готви да предостави на компанията до 40 млрд. евро допълнително в зависимост от развитието на цените на газа. Допълнителната помощ е необходима, тъй като предишната помощ трябваше да бъде финансирана, наред с другото, от приходите от планираната помощ за газ. Но коалиционното правителство отмени тази мярка. Сега новата концепция трябва да включва големи буфери, които да бъдат представени на акционерите за гласуване на годишното общо събрание на Uniper - очевидно преди Коледа.

Цената на акциите на Ericsson се понижи с близо 15%, след като шведската телекомуникационна компания отчете основна печалба за третото тримесечие, която изостава от пазарните прогнози, след като маржовите ѝ бяха засегнати от по-високите разходи за компоненти и логистика.

В същото време книжата на Nokia поевтиняха с над 7,6%, след като финландският производител на телекомуникационно оборудване обяви оперативна печалба, която е под очакванията на анализаторите. Сравнимата оперативна печалба за третото тримесечие е нараснала до 658 млн. евро от 633 млн. евро година по-рано. Сумата обаче е под средната прогноза за 690,6 млн. евро, дадена от 10 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
А представяте ли си, когато след 3-4 месеца хората заловят урсулата и я провесят на въжето - и я залюлят здравата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още