IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните сигнали от Wall Street насърчиха европейските борси 

В Европа надеждите за мека зима в комбинация с добре запълнените газохранилища изтласкаха на заден план темата за надвисналата енергийна криза

19:17 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Във вторник германският фондов пазар в крайна сметка продължи ръста си от началото на седмицата. След като първоначално настроението беше помрачено за дълго време, зеленотоотваряне на фондовите борси в САЩ внесе добро настроение на пазара. Водещият индекс Dax затвори с 0,94% ръст до 13 052,96 пункта. Индексът MDax на средните по размер акции се повиши с 2,43% до 23 807,17 пункта, предава dpa-AFX. 

На Wall Street тримесечните отчети на големите корпорации до голяма степен бяха добре приети от инвеститорите. Това повиши цените на акциите и от двете страни на Атлантическия океан. В Европа надеждите за мека зима в комбинация с добре запълнените газохранилища изтласкаха на заден план надвисналата енергийна криза като един от основните негативни фактори през последните седмици, пише пазарният анализатор Константин Олденбургер от търговската компания CMC Markets.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с ръст от 1,4 на сто. Повечето сектори завършиха на положителна територия, водени от технологичните акции, които приключиха с ръст от 4,2%. Акциите на петролните и газовите компании и банковите акции бяха единствените сектори, които приключиха на отрицателна територия, като се понижиха съответно с 0,4% и 0,3%. В Лондон FTSE100 се понижи леко с 0,01% до 7013,48 пункта, а в Париж CAC 40 бе нагоре с 1,94% до 6250,55 пункта. В Милано FTSE MIB бе нагоре с 1,4% до 22289,85 пункта, а в Мадрид IBEX 35 се ускори с 1,49% до 7794,9 пункта. 

Индексът Ifo се понижава минимално през октомври и поради това не игра важна роля в днешната търговия. Освен това настроенията в изпълнителните органи на германската икономика се влошиха по-малко от очакваното през октомври, като индексът на Ifo за бизнес климата спадна до 84,3 пункта от ревизираните 84,4 пункта през септември. Според главния икономист на Commerzbank Йорг Кремер фактът, че бизнес климатът на Ifo всъщност не се е понижил още повече през октомври, не означава, че всичко е ясно. „Въпреки стагнацията бизнес климатът на Ifo продължава да се намира в област, в която брутният вътрешен продукт се е свил в миналото, т.е. където е имало рецесия", пише Кремер в коментар. Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на услугите в еврозоната, който се счита за доста надежден показател, също изпраща такъв сигнал за рецесия.

Сред основните компании, които представиха тримесечни отчети във вторник, бяха HSBC, UBS, Novartis, Randstad, Air Liquide, SAP и Covestro.

Акциите в Европа затвориха с повишение и в понеделник след съобщението, че Риши Сунак ще замени Лиз Тръс на поста министър-председател на Обединеното кралство. Сунак беше официално утвърден за нов лидер на страната във вторник на фона на период на икономически сътресения. 

Пазарите в САЩ отвориха разнопосочно във вторник в очакване на няколко дни с отчети на най-големите технологични компании в света.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион се повишиха през нощта след втората поредна положителна търговска сесия на Wall Street, въпреки че пазарите в Хонконг и континентален Китай бяха нестабилни след приключването на партийния конгрес в Китай и публикуването на множество забавени икономически данни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още