IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато отчита над 10-годишен връх през 2022 г.

Покупките от централните банки се увеличават с повече от два пъти, за да достигнат 1136 тона, най-големият обем от над пет десетилетия насам, сочи нов доклад

18:55 | 31.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното търсене на злато нараства през 2022 г. до най-високото си ниво от 2011 г. насам благодарение на растящите покупки от страна на централните банки и други инвеститори, които търсят убежище от нажежената инфлация, става ясно от доклад на Световния съвет по златото (WGC), цитиран от news24.

Търсенето на благородния метал, традиционно убежище за инвестиция във времена на икономически и геополитически сътресения, скочи почти с една пета до 4740,7 тона през 2022 г. спрямо предходната година, посочва WGC.

Покупките от централните банки се увеличават с повече от два пъти, за да достигнат 1136 тона, най-големият обем от над пет десетилетия, тъй като войната в Украйна подхранва инфлацията.

„Златото е силно дългосрочен запас от стойност и е факт, че се представя добре по време на криза“, споделя анализаторът на WGC Луиз Стрийт. Ако се вземе предвид случващото се в геополитически аспект и ускорената инфлация през 2022 г., златото случи като защитен буфер по време на криза.

Търсенето на злато в периода 2010-2022 г. Източник: WGC Търсенето на злато в периода 2010-2022 г. Източник: WGC

Търсенето на златни бижута леко намаля до 2086 тона в условията на по-високи цени през последното тримесечие на 2022 г.

„Търсенето на злато е изправено пред смесени перспективи през 2023 г., но с потенциал за повишаване“, добавят от WGC. Търсенето на бижута трябва да се възползва от продължаващото възстановяване на Китай, изтъква анализаторът.

Покупките на централните банки вероятно няма да достигнат нивата от 2022 г., предупреждава Стрийт.

Цената на златото се повиши рязко през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Много злато се е изтъргувало. Докато едни купуват, то други го продават. За купувачите е ясно-Китай, Турция, близкия изток. Много ми е интересно- Кои са топ продавачите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още