IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street са без единна посока след лихвените повишения на централните банки*

Пазарът осмисля данните от деня и е в очакване на още финансови отчети от корпоративна Америка

17:46 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Редовната търговска сесия в четвъртък започва без единна посока за борсовите индекси на Wall Street, докато инвеститорите преценяват поредица от решения от централните банки, макроикономическите данни и продължаващия сезон на отчетите в САЩ.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,51%, или 174,41 пункта, падайки до 33 918,55 пункта.

Широкият измерител S&P 500 добавя 0,88% към стойността си, или 36,42 пункта, до 4155,63 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличава с 2,2%, или 259,98 пункта, до 12 075,3 пункта, подкрепен от увеличението в цената на акциите на Meta Platforms - компанията майка на Facebook - в размер над 22 на сто.

Предстои след края на редовната сесия технологичните гиганти Apple, Amazon и Alphabet (компанията майка на Google) да публикуват своите финансови отчети за четвъртото тримесечие на 2022 г., като в началото на сесията ценните им книжа поскъпват с по съответно 2,38%, 4,9% и 6,8%.

В сряда (1 февруари) Федералният резерв на САЩ отново намали размера на лихвените повишения - този път до 25 б.п. - и сигнализира, че има постигнат напредък в борбата си с инфлацията, но и че предстои още затягане.

Ден по-късно Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) също увеличиха своите лихви, но с по половин процентен пункт. Ходовете им изстреляха основната лихва на АЦБ до 4%, или най-високото ниво от 2008 г., а тази на ЕЦБ - до 2,5%, също най-високото ниво от 15 години насам.

По-рано през деня официалната статистика показа, че заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват за четвърти път в последните пет седмици, като в седмицата до 28 януари те се понижават с 3 хил. до 183 хил. броя. За сравнение - прогнозите в анкета на Bloomberg сред икономисти бяха за 195 хил. заявления. Данните са отражение на устойчивостта на пазара на труда в САЩ, който продължава да бъде ключова спънка пред Фед в охлаждането на икономиката и икономическата активност с цел намаляване на инфлацията.

В петък (3 февруари) предстои публикуването на още данни за пазара на труда в САЩ, като се очаква те да покажат по-умерен темп на наемане през януари, който обаче все още да е силен. Що се отнася до безработицата, прогнозите са тя да се задържи на 5-десетилетно дъно.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с 1,51% до 81,59 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 1,48% до 75,28 долара за барел. Цената на златото намалява с 0,5% до 1933 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,38%.

*Към 17:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още