IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ покачи лихвите за 10-ти пореден път до 15-годишен връх в първото си решение за 2023 г.

Ще е необходимо последващо парично затягане при сигнали за по-устойчив ценови натиск, предупреди регулаторът

14:17 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) отговори на очакванията на пазарите и покачи основаната си лихва за 10-ти пореден път в четвъртък в текущия си цикъл на парично затягане, който е един от най-агресивните от десетилетия насам, става ясно от изявление на сайта на ведомството.

С днешното увеличение, което бе и първото решение на Комисията по парична политика към банката за годината, лихвата достигна ниво от 4%, или най-високото от 2008 г. насам. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха тази стъпка, заедно с тези, анкетирани от Ройтерс, макар и някои да виждаха шанс за увеличение от четвърт процентен пункт. Увеличението от половин процентен пункт е четвъртото поредно в такъв размер с най-бързия цикъл на затягане от над три десетилетия насам. През миналия ноември банката увеличи лихвата си с 0,75 базисни пункта (б.п.), като това бе най-голямото увеличение от 33 години насам, след като инфлацията в страната достигна двуцифрено равнище от 10,1% на годишна база през септември.

"Смятаме, че решението дали да се повиши лихвата с 25 б.п., или с 50 б.п., е добре балансирано", коментира преди заседанието Виктория Кларк, главен икономист за Великобритания в Santander CIB, цитирана от Bloomberg. "Като се имат предвид опасенията относно щетите, които вкоренената инфлация може да причини, смятаме, че мнозинството от Комисията по парична политика (към банката) ще счете увеличение на лихвата до 4% за разумно".

Последните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство към декември спада до 3-месечно дъно от 10,5%, докато безработицата е близо до най-ниското си равнище от 1974 г. насам. В същото време обаче цените на храните и напитките са продължили да се покачват, записвайки най-бързия си темп от 1977 г. насам през празничния декември.

Само ден по-рано в страната се състояха най-масовите протести от поне десетилетие, в които според Bloomberg са взели участие половин милион работници, изразяващи недоволство от твърдата позиция на правителството да не преразгледа споразуменията за заплатите, "изяждани" от кризата с издръжката на живот и нарасналите цени.

Трудната ситуация, пред която е изправена АЦБ, се подчертава и от липсата на единодушие в Комисията по парична политика. Протоколите от декемврийското заседание показаха, че централните банкери са имали три различни виждания за пътя на лихвите - шестима за подкрепили увеличение от 50 б.п., един - от 75 б.п., докато други двама са гласували паричната политика да остане без промяна.

На днешното заседание обаче изглежда е постигнат известен консенсус - седем души от 9-членната комисия на банката са подкрепили увеличението, докато двама са били в полза лихвата да остане без промяна на ниво от 3,5%.

"Световната инфлация при потребителските цени остава висока, въпреки че вероятно е задминала своя пик в много развити икономики, включително в Обединеното кралство", посочват от банката в своето изявление, като допълват, че вътрешният ценови натиск е "бил по-устойчив от очакваното". Въпреки това затегнатостта на пазара на труда е започнала да отслабва, а някои индикатори за ръста на заплатите са започнали да намаляват. Затова и от АЦБ прогнозират, че "инфлацията ще се забави рязко от сегашното си високо ниво", като ще намалее до около 4% до края на тази година. Преди това прогнозите предвиждаха инфлационно ниво около 5% за 2023 г.

"Увеличенията в основната лихва от декември 2021 г. се очаква да имат нарастващ ефект върху икономиката в следващите тримесечия", смятат от АЦБ, като добавят: "Ако има доказателства за по-устойчив натиск, тогава ще е необходимо последващо затягане на паричната политика".

АЦБ се движи по-предпазливо спрямо Федералния резерв на САЩ. Източник: Bloomberg L.P. АЦБ се движи по-предпазливо спрямо Федералния резерв на САЩ. Източник: Bloomberg L.P.

В сряда Федералният резерв на САЩ отново намали размера на лихвените повишения - този път до 25 б.п. - и сигнализира, че има постигнат напредък в борбата си с инфлацията, но и че предстои още затягане. По-късно в четвъртък се очаква и Европейската централна банка (ЕЦБ) да проведе заседание, на което да увеличи лихвата си с 50 б.п.

АЦБ бе първвият от големите регулатори в света, който започна да увеличава своите лихви още през декември 2021 г. Тогава ведомството увеличи лихвата си с 15 базисни пункта в отговор на бързото покачване на цените на Острова, достигнало малко над 5%, или двойно целта за ценова стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още