IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телелинк БСГ" ще предложи да отпадне изплащането на 50% от печалбата като дивидент

Средствата ще се насочат към придобивания и разрастване на дейността, мажоритарният акционер подкрепя мярката

14:57 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководството на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД смята да предложи отпадане на ангажимента за разпределяне на поне 50% от печалбата като дивидент.

Мярката се подкрепя от мажоритарния акционер в дружеството Любомир Минчев. В специално изявление, публикувано чрез БФБ-София, Минчев посочва и че ще продаде част от акциите си в дружеството, но ще запази мажоритарен пакет.

Отпадането на ангажимента за разпределяне на минимум 50% от печалбата на компанията като дивидент е коментирано на онлайн срещата на ръководството ѝ с инвеститорите през миналата седмица.

Мярката задължително трябва да бъде обсъдена от акционерите на общо събрание.

Плановете на групата са да реинвестира печалбите в придобивания и други инвестиционни инициативи за разрастването ѝ.

По време на уебинара ръководството на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ коментира предварителните оценки за финансовото представяне на дружеството. Докато през третото тримесечие на 2022 г. приходите и печалбата на компанията намаляха, то през четвъртото тримесечие приходите нарастват с 53% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., а нетната печалба се увеличава с 61%, според предоставените от дружеството данни.

За цялата 2022 г. приходите нарастват с 12% в сравнение с 2021 г. Подобен е и ръстът на печалбата на годишна база.

До края на месеца компанията трябва да публикува консолидирания си отчет за миналата година.

През 2021 г. дружеството подготвяше сделка със „Словения Броудбанд“ С.а.р.л. Плановете бяха словенската компания да придобие мажоритарен дял от поне 51% в „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“. Сделката обаче пропадна заради „разнопосочни стратегически възгледи“, както посочиха двете компании.

В последната година акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ поевтиняват с над 36%, а пазарната капитализация достига 122,25 млн. лева.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още