IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Свинекомплекс Николово" ще продаде имоти за минимум 3 млн. лева

Акционерите трябва да одобрят сделката на общо събрание, купувачът засега не се обявява

12:10 | 30.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Свинекомплекс Николово“ АД планира да продаде значителни площи имоти – сгради, земя, водни обекти, терени с хидромелиоративна инфраструктура, за да намали разходите си и да финансира друга дейност.

Това става ясно от документи за свикване на извънредно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 18 април в базата на компанията в с. Николово, общ. Русе. Поканата и материалите за заседанието са публикувани чрез БФБ-София и на сайта на дружеството.

Минималната цена, която ще се търси за имотите, е 3 млн. лева без ДДС, става ясно от материалите. Купувачът засега не се обявява.

Целта на „Свинекомплекс Николово“ е да приключи сделката до края на годината.

Какво се продава

Един от имотите, които дружеството продава, е в с. Николово и е с площ от над 91,5 дка, като е застроен с различни селскостопански сгради.

Друг имот от договорените за продажба също е в с. Николово, с площ малко под 30 дка, със сгради за ВиК цели и трафопост.

Останалите имоти са в с. Просена – над 13,6 дка земеделска земя, както и други терени с водни площи и съоръжения.

В материалите се посочва, че с продажбата на имотите дружеството ще намали разходите си и ще набере средства. Обезщетението, което компанията е получила заради умъртвяването на животните заради африканската чума по свинете през 2019 г., не стига за възстановяване на стадата и привеждане на комплекса в състояние, което да отговаря на новите изисквания.

Възстановяването след африканската чума по свинете е мираж

През лятото на 2019 г. беше установена африканска чума по свинете в „Свинекомплекс Николово“, който е от най-големите свинекомплекси в България. Засегнати бяха и свинекомплексите в Бръшлен и Голямо Враново.

Животните бяха умъртвени по заповед на Областната дирекция на Агенцията по храните в Русе и беше определено обезщетение в размер на малко над 1,8 млн. лева заради унищожаването на над 17 хил. свине.

Дружеството води съдебни дела и през миналата година Върховният административен съд увеличи обезщетението до почти 3,5 млн. лева. От отчета на компанията за последното тримесечие на 2022 г. обаче се вижда, че са му преведени 1,629 млн. лева и това е основният източник на приходи за компанията за цялата година.

Заради преведеното обезщетение компанията отчита 1,8 млн. приходи през миналата година при само 80 хил. лева през 2021 г. Разходите са за 507 хил. лева при 565 хил. лева година по-рано. Така компанията реализира и нетна печалба в размер на почти 1,3 млн. лева.

„Свинекомплекс Николово“ има сключени договори с фирми за консултантски, проектантски и строителни дейности. Дружеството кандидатства по предвидените в ПРСР 2014-2020 г. мярки с цел да подсигури биосигурност и подобрят условията на отглеждане на свине в стопанството.

Към 31 декември са поети ангажименти по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от мярка 5 „Възстановяване на селскостопански производствен потенциал, претърпял щети в резултат от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития, както и по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“от ПРСР за периода 2014 г. - 2020 г.

Компанията осъществява дейност по производство и продажба на земеделска продукция, както и отдава под наем земя и сграден фонд, собствени машини, съоръжения и собствено моторно превозно средство, които са източник на някакви приходи.

Нов собственик дни преди установяването на чумата

„Свинекомплекс Николово“ се сдоби с нов мажоритарен акционер буквално няколко дни, преди да бъде установена африканската чума по свинете – производителя на фураж „Вианд“ ЕАД. Компанията придоби дял от над 97% от стопанството на принципа „дълг срещу собственост“.

И преди откриването на чумата по свинете дружеството не беше в цветущо финансово състояние – за първото полугодие на 2019 г. приходите намаляха до под 1,5 млн. лева от 2,1 млн. лева заради ниската продажна цена на месото, докато само разходите за суровини и материали достигнаха над 1,7 млн. лева заради ръста на цените на комбинирания фураж. Дружеството по същото време беше натрупало и почти 2,4 млн. лева задължения.

„Вианд“ е софийска компания, основана през 1992 г. Последният финансов отчет, обявен в Търговския регистър, е за 2019 г., когато беше сключена сделката. Оперативната печалба тогава е нараснала до 2,245 млн. лева от 1,9 млн. лева към края на 2018 г.

„Вианд“ твърди, че се опитва да възстанови стадата, но компанията посочва, че инвестицията е непосилна.

Свързани компании:

Свинекомплекс Николово АД(SVNK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още