IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Свинекомплекс Николово" ще продаде имоти за минимум 3 млн. лв.

Представители само на мажоритарния акционер са присъствали на извънредното общо събрание, на което е одобрена продажбата

18:41 | 20.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мажоритарният акционер в „Свинекомплекс Николово“ АД – производителят на фуражи „Вианд“ ЕАД, е гласувал продажбата на имоти на дружеството за минимална цена 3 млн. лева с цел набиране на средства за финансиране на друга дейност.

„Вианд“ ЕАД притежава 97,624% от капитала на „Свинекомплекс Николово“. Само представители на производителя на фуражи са присъствали на проведеното на 18 април извънредно общо събрание на публичното дружество във връзка с готвените сделки. Останалите дребни акционери не са присъствали.

Протокол от общото събрание е публикуван на сайта x3news.com.

Имотите, които се продават, се намират в с. Николово и с. Просена, Русенско. Има земеделски земи, застроени терени, водни площи и съоръжения. Максималната цена, която ще се търси за тях, е 5 млн. лева, записано е в протокола от заседанието.

С продажбата мажоритарят цели намаляване на разходите за обслужване на базата на дружеството, което така и не се възстанови след африканската чума по свинете. Заради заразата през 2019 г. животните в свинекомплекса бяха умъртвени, а с полученото обезщетение, което съдът увеличи, не е било възможно обновяването на базата на свинефермата, за да отговаря на съвременните изисквания, както се посочва в документите за общото събрание.

Областната дирекция на Агенцията по храните в Русе определи обезщетение в размер на малко над 1,8 млн. лева заради унищожаването на над 17 хил. свине. Върховният административен съд увеличи обезщетението до почти 3,5 млн. лева, след като компанията води съдебни битки.

„Свинекомплекс Николово“ към момента осъществява дейност по производство и продажба на земеделска продукция, както и отдава под наем земя и сграден фонд, собствени машини, съоръжения и собствено моторно превозно средство, които са източник на минимални приходи.

„Вианд“ стана мажоритарен акционер в „Свинекомплекс Николово“ малко преди африканската чума по свинете да бъде установена в предприятието. Компанията придоби дела си на принципа „дълг срещу собственост“.

Свързани компании:

Свинекомплекс Николово АД(SVNK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още