IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ отчита спад на приходите и печалбата за първото тримесечие

Приходите от наеми на дружеството намаляват след продажбата на магазина на "Мосю Бриколаж" във Варна и на фона на трудното запълване на офис имотите

13:37 | 03.05.23 г.
Снимка: ФНИБ АДСИЦ
Снимка: ФНИБ АДСИЦ

„Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ (ФНИБ) отчита по-малко приходи и по-ниска печалба през първото тримесечие на годината.

Спадът на приходите се дължи, от една страна, на продажбата на активи през миналата година, а от друга – и на понижението на постъпленията от наеми за отчетния период.

Общите приходи на дружеството за периода януари-март достигат 1,964 млн. лева в сравнение с 3,059 млн. лева за януари-март 2022 г. Понижението достига почти 36% на годишна база.

От тях приходите от наеми са за 1,926 млн. лева в сравнение с 2,156 млн. лева за същия период на предходната година, което представлява спад от 10,66%.

Дружеството успява да снижи разходите си за периода до 1,076 млн. лева в сравнение с 1,627 млн. лева за същия период на 2022 г., или с почти 34%. Понижението се определя основно от балансовата стойност на продадените активи (не са продавани имоти през първото тримесечие), както и от разходите за материали и за лихви, които се понижават за тримесечието.

Така ФНИБ приключва първото тримесечие с печалба в размер на 686 хил. лева в сравнение с 1,173 млн. лева година по-рано, или има намаление от 41,5% на годишна база.

През първото тримесечие дружеството е получило разрешение за ползване и на последните невъведени в експлоатация помещения в сградата в „София Тех Парк“, посочва се в междинния доклад за дейността на компанията за периода.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с малко под 1 процент.

Акционерите предстои да гласуват изплащането на 0,1130322 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2022 г. Общото събрание е насрочено за 7 юни.

Офис сградите, които заемат основен дял от портфейла на дружеството, не са заети на 100%. Най-запълнена е сградата в „Бизнес парк София“ в „Младост-4“ – малко над 70%.

Най-новата офис сграда на компанията – тази в „София Тех Парк“, е заета вече на 40%, а „Камбаните Грийн Офиси“ – около 50%.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още