IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елхим Искра“ отчита ръст на приходите и излиза на печалба за първото тримесечие

Дружеството очаква постъпленията да продължат да се увеличават и през текущото тримесечие

10:47 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Елхим Искра“ АД отчита ръст на приходите за първото тримесечие на годината и излиза на печалба.

Това се вижда от отчета на компанията, публикуван чрез сайта x3news.com.

Дружеството прогнозира, че към края на второто тримесечие на годината продажбите ще надхвърлят 25 млн. лева, което ще е с 12,69% повече в сравнение с края на второто тримесечие на предходната година.

Това обаче е оптимистичният сценарий за компанията. Това предполага минимално въздействие на негативните последици от военния конфликт в Украйна, който се отразява на икономическата активност и търговията. Несигурността около цените на енергоносителите и основните материали и суровини, както и затрудненията във веригите на доставки продължават да влияят на икономиката, като се очаква забавяне на растежа в еврозоната.

Финансово представяне

Общите приходи на „Елхим Искра“ се увеличават до 12,695 млн. лева към края на март в сравнение с 11,274 млн. лева към края на март 2022 г., или с 12,6%.

От тях приходите от продажби за периода възлизат на 12,516 млн. лева при 10,791 млн. лева година по-рано, или са с почти 16% повече на годишна база. В сравнение с очакваните продажби има ръст от 3,49%.

Същевременно разходите на дружеството чувствително забавят ръста си, като се увеличават до 12,5 млн. лева от 11,8 млн. лева, или с малко под 6%. Забавеният ръст е заради намалението на разходите за електроенергия и природен газ. Разходите за основни материали обаче нарастват с 16,73% за отчетния период заради динамиката на цените на суровините на пазарите.

Увеличават се и разходите за персонал до 1,73 млн. лева за тримесечието от 1,453 млн. лева за първото тримесечие на предходната година, или с 19% на годишна база.

Разходите за инвестиции за първо тримесечие на 2023 г. възлизат общо на 330 хил. лева, насочени основно за доставка и модернизация на техническото и технологично оборудване и за подобряване на работната среда.

Дружеството приключва тримесечието с печалба в размер на 187 хил. лева при загуба от 534 хил. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Елхим Искра“ поскъпват с почти 55%.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още