IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият пазарен дуел 

Очертава ли се болезнена корекция на фондовите пазари? Или Wall Street ще преживее лятно рали? Рядко анализаторите са били толкова разделени 

11:10 | 19.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Какво да смята един обикновен инвеститор за тези пазари, когато дори експертите не могат да се споразумеят за поне наполовина авторитетен прочит на настоящата ситуация? По принцип има два тясно свързани спорни момента. Първата теза: масовото повишаване на лихвените проценти от страна на Фед може да забави икономиката до степен, в която да има риск от рецесия. Или пък Фед може да успее да балансира паричната си политика толкова умело, че да овладее инфлацията, която все още е твърде висока, без да рискува икономическа криза.

И двете тези имат изявени поддръжници. Известният хедж фонд Citadel например все повече залага на рецесия в САЩ. За разлика от него главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус има „много добро усещане" за меко приземяване на икономиката в най-голямата икономика в света, пише в свой анализ Handelblatt. 

Вторият спорен въпрос: съществува ли заплаха от болезнена корекция след силното възстановяване на цените на акциите през последните седмици и месеци, или възходът може да продължи? И тук могат да се намерят видни поддръжници и на двете страни. Анализаторите на гиганта от Wall Street Citi се опасяват, че подемът скоро ще се изчерпа. Експертите посочват като причина нарастващата опасност от рецесия и риска, че това може да постави корпоративните печалби под силен натиск.

Анализаторите на Citi се опасяват, че водещият американски индекс S&P 500 може да се понижи до 4000 пункта. До средата на 2024 г. индексът може да се възстанови до 4400 пункта. Но това би било само стагнация в сравнение със сегашното равнище на курсовете. Майк Уилсън от Morgan Stanley твърди почти същото, като вижда S&P 500 на ниво от 3900 пункта в края на годината.

Но има и по-положителни оценки на настоящата пазарна ситуация. Например Том Лий, главен анализатор в изследователската фирма Fundstrat, очаква подемът, който напоследък се дължи само на няколко технологични акции, да се разшири. Лий, който няколко пъти тази година се оказа прав с оптимистичните си прогнози, сега съветва да се купуват книжа на по-малки компании и индустриални акции. Те биха могли да получат тласък в следващата фаза на бичия пазар. „Смятаме, че през тази година трябва да се избягва рискът", твърди Лий.

Двусмислени знаци за инвеститорите

„Инфлационният натиск ще отслабне доста бързо" - Лий очаква индексът S&P 500 да се повиши до 4750 пункта до началото на 2024 г. Това би било увеличение с почти осем процента в сравнение с цената на затваряне в петък. Поради това, казва той, ще купувам в периодите на слабост. Тази стратегия се нарича „buy the dip" (купувай при спад).

Тази двойственост се отразява и на самия пазар. Широкият американски водещ индекс S&P 500 нарасна с 2,6% през миналата седмица - най-доброто му представяне от март насам. Това е петата поредна седмица с ръст на курсовете. Тежкият в технологично отношение Nasdaq приключи седмицата с ръст от 3,3%. Това бе осмата поредна седмица на повишение за бенчмарка. За последен път това се наблюдаваше през 2019 г., но в петък пазарите останаха без въздух. S&P 500 загуби 0,4%, а Nasdaq - 0,7%.

За инвеститорите въпросът дали да застанат на страната на оптимистите или на песимистите трудно може да намери отговор. През последните няколко дни изглеждаше, че оптимистите лесно ще вземат превес. Но на фондовите пазари има един парадокс. Прекаленият оптимизъм също не е добър. Защото след като всички са купили, няма предлагане за по-нататъшно повишаване на цените.

Какво ще следим през седмицата?

Ключова тема през следващите дни ще бъде международната дипломация.

Китайският премиер Ли Цян ще пристигне в Германия за първото си задгранично пътуване след назначаването си. Обиколката му ще включва и Франция. 

А междувременно Нарендра Моди ще посети Джо Байдън в Белия дом. Индийският министър-председател ще стане един от малкото чуждестранни лидери, наред с Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела и Володимир Зеленски, които ще се обръщат повече от веднъж към обща сесия на Конгреса.

Ключови решения за лихвените проценти се очакват в Пекин, Анкара и Лондон. Миналата седмица Китайската народна банка обяви изненадващо намаление на основния си лихвен процент; във вторник се очаква да обяви последния си ход. Очаква се Комитетът по паричната политика на Английската централна банка да увеличи допълнително основния лихвен процент в Обединеното кралство от 4,5%; пазарите залагат, че тази година лихвите ще достигнат връх близо до 5,75%.

А неотдавнашната промяна в икономическата политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще се изправи пред първото си изпитание, когато новият управител на централната банка Хафизе Гайе Еркан ще председателства дебютното си заседание. Ръководители на предприятия и анализатори очакват основният лихвен процент в Турция да се повиши рязко от 8,5% на 17%.

Инвеститорите ще следят за индикации за бъдещата посока на лихвените проценти в САЩ, докато председателят на Федералния резерв Джей Пауъл дава показания пред банковата комисия на Сената.

Други събития през тази седмица включват авиошоуто в Париж, което се завръща след четиригодишно прекъсване. Делегати от страните от Г-7 и международните финансови институции ще се срещнат в Лондон на конференция, на която ще се обсъжда възстановяването на Украйна. В Обединеното кралство депутатите ще се съберат в понеделник, за да ратифицират осъдителен парламентарен доклад за бившия министър-председател Борис Джонсън.

Седмицата завършва с втори избори за гърците в рамките на малко повече от месец, след като партията „Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис не успя да получи абсолютно мнозинство на последните избори.

Икономически данни

В края на седмицата ще има възможност за сравнение между страните от Г-7 с публикуването на експресните индекси на мениджърите по покупките в промишлеността и услугите, както и няколко проучвания на доверието, някои показатели за жилищния пазар в САЩ и Великобритания и месечните данни за инфлацията в Япония и Германия.

Компании

Обмислял ли е някой в Activision Blizzard да създаде компютърна игра, базирана на битки с адвокати в съдебната зала? Те със сигурност ще имат материал, като се имат предвид регулаторните предизвикателства, с които се сблъска сливането им с Microsoft. Надпреварата ще премине на следващо ниво тази седмица, когато окръжният съд в Калифорния ще проведе "изслушване на доказателствата" относно плановете на Федералната търговска комисия да блокира сделката.

По отношение на сезона на отчетите нямаме много новини, но Accenture може да бъде интересна, като се имат предвид трудностите в консултантския сектор. Също така се очаква британският мениджър на активи Liontrust да обяви по-висока годишна печалба благодарение на силните приходи от такси и изходящи потоци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Отново спам от някакъв душевно болен отдолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
... господин продуцент, дай ми пара, искам турне като на Ку-Ку Бенд. Дай ми един от ония партийни куфари https://***.youtube.com/watch?v=CGEqV_h1Hg4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_native/h_governors_39_tv_bg.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Janet Yellen on US Debt Ceiling, Banking System, China https://***.youtube.com/watch?v=wXdszCz_yUQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Стрина вика 1789 ама тука е цваи годов позже https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stock_market_crashes_and_bear_markets
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още