IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 150 пункта на фона на подновените разпродажби

Решението на Moody's да понижи рейтингите на няколко американски банки оказа натиск върху сектора и по-широкия пазар

23:34 | 08.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха със спад във вторник, след като инвеститорите подновиха разпродажбите заради понижението на рейтинга на играчи от банковия сектор от рейтинговата агенция Moody's.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average падна със 158,38 пункта, или 0,45%, до 35 314,75 пункта. В един момент в сесията индексът губеше и над 450 пункта, но се възстанови частично. Най-голям натиск върху бенчмарка оказаха акциите на Goldman Sachs.

По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,42% до 4499,33 пункта. С това понижение загубата на индекса от началото на август достига 1,9%, изчислява CNBC.

Технологичният индекс Nasdaq изтри 0,79% до 13 884,31 пункта, с което загубата му от началото на август вече достига над 3%.

Moody's понижи кредитния рейтинг на няколко регионални банки, включително M&T Bank и Pinnacle Financial, заради рискове пред депозитите, потенциална рецесия и проблеми с портфейлите от бизнес имоти.

Рейтинговата агенция също така постави под наблюдение Bank of N.Y. Mellon и State Street с цел понижение на индексите.

Отделно правителството на Италия наложи еднократен данък в размер на 40% върху извънредните печалби на банките, за да запълни хазната. Събраната сума ще се насочи към програми за подкрепа на домакинствата, засегнати от скока на лихвите.

Решението на Рим е изненадващо за пазарите и за кредиторите, които не са били уведомени и мярката не е обсъждана с тях.

Акциите на Goldman Sachs и JPMorgan Chase поевтиняха със, съответно, около 2% и 1%, а SPDR S&P Bank ETF спадна с над 1,5%. Bank of America Corp, Huntington Bancshares и Citizens Financial изтриха по над 3% от пазарните си оценки.

Спадове записаха и акциите на големите технологични компании на фона на покачването на доходността от държавните облигации на САЩ. Акциите на Novanta например поевтиняха с над 11%, след като производителят на полупроводниково оборудване намали годишните си прогнози, тъй като очаква силни насрещни ветрове през второто полугодие.

„Не е задължително да имате добри кредитни рейтинги, защото не всеки вярва в тези оценки. Намаляване на доверието в регионалната банкова система обаче, което е публично изразено, е наистина ужасно за пазарните настроения“, коментира пред CNBC Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors.

Инвеститорите оценяват и последната серия корпоративни отчети. Акциите на UPS например поевтиняха с 1%, след като компанията за доставки отчете по-слаби от очакваните приходи за второто тримесечие и понижи прогнозата си за приходите за цялата година.

Сезонът на корпоративните печалби досега е по-добър от очакваното. Общо 89% от компаниите от индекса S&P 500 са отчели тримесечни резултати досега. Около четири пети от тях надхвърлят прогнозите на Wall Street, според FactSet.

Изглежда обаче, че голяма част от тези резултати са били оценени от пазара, особено на фона на отдръпването в последните две седмици.

Трейдърите още не могат да преценят и доколко мерките за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ са се пренесли икономиката. Все повече инвеститори сякаш осъзнават, че е необходимо повече време, за да се усети въздействието на по-високите лихвени проценти в икономиката на САЩ и световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още