IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq изтри над 1% заради опасенията за инфлацията

Все повече инвеститори залагат, че Фед ще затегне още паричната политика

23:34 | 16.08.23 г.
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Американските индекси затвориха със спадове в сряда, защото все повече инвеститори залагат, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще увеличи още лихвите си.

В протокола от заседанието на американската централна банка през юли е записано, че според членове на борда на институцията може да е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се намали инфлацията.

След публикуването на документа доходността от държавните облигации на САЩ се увеличи, което оказа натиск върху акциите. Технологичният индекс Nasdaq затвори със спад от 1,15% до 13 474,63 пункта, тъй като технологичните акции биха били най-засегнати от мерките.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average изтри 180,65 пункта, или 0,52%, до 34 765,74 пункта, а по-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,76% до 4404,33 пункта. Комуникационните услуги, недвижимите имоти и потребителските услуги са сред най-зле представящите се сектори от S&P 500, със загуби от по над 1% всеки.

Протоколът разкрива и обратен завой на централните банкери в САЩ по отношение на прогнозите за икономиката. Според документа членовете на борда на Фед вече не очакват „лека“ рецесия тази година.

Акциите на Intel Corporation поевтиняха с над 1%, след като компанията се отказа от придобиването на Tower Semiconductor, тъй като корпорацията не си е осигурила регулаторна подкрепа за сделката навреме. Intel ще плати 353 млн. долара заради провала на сделката.

Акциите на Coherent Inc се сринаха с над 30%, след като компанията отчете неочаквана загуба през фискалното ѝ четвърто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Target Corporation отчете по-слаби от очакваното приходи за второто тримесечие и намали прогнозите си за годината, но акциите на компанията поскъпнаха с над 1%, тъй като инвеститорите приветстваха признаците за по-слаби нива на запасите и подобрените маржове.

Пазарната оценка на TJX Companies Inc се повиши с 4%, след като компанията повиши очакванията си за годината заради по-добрите от прогнозите резултати за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още