IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото като сигурна инвестиция

Инвестиционното злато е освободено от данък върху добавената стойност в ЕС и в повечето страни по света

15:41 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: freepik.com
Снимка: freepik.com

От векове златото се смята за стабилна и надеждна инвестиция, която служи като “щит” срещу инфлацията. Неговата стойност се повишава с течение на времето, защото покупателната способност на парите, с които оперираме, се понижава. От 1971 г., когато в САЩ е прекратена последната форма на златен стандарт, цената на жълтия метал нараства малко повече даже от водещите борсови индекси.

Да се запознаем какво точно е инвестиционното злато и как можете да влагате в него.

Какво е инвестиционно злато?

Ще започнем с това, че не всяко злато е инвестиционно злато. За да бъде такова, един продукт трябва да е под формата на кюлче или монета и да отговаря на конкретни законово определени изисквания. И при двата вида продукти надценката не трябва да надвишава 80% над спот цената на съдържаното в тях злато.

Монетите трябва да са произведени след 1800 г., да са или да са били законно платежно средство в страната си на произход, да имат висока чистота – проба над .900. При кюлчетата минималната допустима проба е .995. На тях трябва да са отбелязани реквизити като производителя, чистотата, уникален сериен номер и подпис на независим оценител. Те трябва да съвпадат и със сертификата, придружаващ всяко инвестиционно златно кюлче.

Инвестиционното злато е освободено от данък върху добавената стойност в Европейския съюз и в повечето страни по света.

Защо златото е една от най-надеждните инвестиции?

Освен стабилността във времето, физическото инвестиционно злато осигурява много предимства на инвеститорите. То е единственият актив, който няма т.нар. риск от ответната страна. С него вложителите получават стойност, която не зависи от никой друг човек или институция. Същевременно златните кюлчета и монети са много ликвидни. Това означава, че бързо могат да се продадат срещу пари в случай на необходимост. Не на последно място, то няма връзка с останалите активи. Това означава, че други сегменти на личното портфолио може да се понижават, например по време на криза, но инвестиционното злато да остане стабилно.

Инвестиционните златни продукти служат като баланс за портфейла и традиционно се представят добре по време на различни видове несигурност.

Тези фактори правят златото изключително привлекателно за инвеститорите и го превръщат в надеждна инвестиция и в периоди на икономически сътресения. Да видим малко повече за тях.

Представяне на инвестиционното злато по време на икономическа нестабилност

Златото се представя добре в периоди на финансова криза. Пример за неговата устойчивост може да бъде периодът от 1970 до 1980 година в САЩ. Тогава средният процент на инфлацията нараства от 5,8% до 13,6%. Междувременно стоковият пазар се срива с 49%. Цената на златото скочи от 35 до 859 долара за тройуниця през същия период.

Сходно представяне виждаме и по време на Голямата рецесия от 2008 г. През последните години златото реагира при всички прояви на геополитически риск, например при избухването на война.

За разлика от фиатните пари, които се обезценяват трайно във времето, дори когато цената на златото преминава през колебания в краткосрочен план, в дългосрочен то е устойчиво. Причината е, че златото е сигурен актив (safe haven asset) пар екселанс.

Откъде да купите инвестиционно злато?

Когато става въпрос за инвестиционно злато, от решаващо значение е да се доверявате единствено на реномирани дилъри, които работят директно с рафинериите и монетните дворове. Така можете да бъдете сигурни в автентичността и ясно обявените цени на златото. Също стабилният дилър е гаранция, че има на кого да продадете продуктите си обратно, когато решите да го направите.

Последна актуализация: 15:41 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още