IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният ръст на германския DAX отбеляза нов рекорд

Германският бенчмарк се е повишил с 18,7% от началото на годината до момента

20:00 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските акции достигнаха нов рекорден връх във вторник, благодарение на поскъпването на акциите на застрахователните и индустриалните компании, а отделни данни показаха, че свиването в сектора на услугите в най-голямата икономика в еврозоната е отслабнало през ноември, пише Ройтерс.

Германският DAX се повиши с 0,8%, подкрепен от поскъпването на акциите на Allianz и Daimler Truck Holding, докато общоевропейският индекс STOXX 600 напредна с 0,4% по време на сесията във вторник.

Германският бенчмарк се е повишил с 18,7% от началото на годината до момента, надминавайки ръста от 10% на STOXX 600.

Във Великобритания показателят FTSE отстъпи с 0,31%, а френският индекс CAC се повиши с 0,74%.

Бизнес активността в Германия и в еврозоната като цяло е отслабнала през ноември, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходния месец, показват проучвания.

Междувременно Изабел Шнабел от Европейската централна банка отбеляза, че допълнителните увеличения на лихвите „ по-скоро са слабо вероятни “, след неочакваното забавяне на инфлацията.

Чувствителните към лихвите акции на компаниите за недвижими имоти поведоха ръстовете в Европа с повишението си от 1,8%.

Акциите на миннодобивните компании от своя страна отбелязаха най-големите спадове в сектора, поевтинявайки с 0,9%, тъй като цените на металите се понижиха на фона на опасенията за търсенето от най-големия им потребител Китай.

Секторът на здравеопазването изостана с 0,3%, като цената на акциите на Carl Zeiss Meditec се понижи с 1,7%, след като JPMorgan определи рейтинга на немската компания за медицински технологии като слаб.

Акциите на Barclays поевтиняха с 2,5%, след като един от най-големите акционери Qatar Holding реши да продаде акции на стойност 510 млн. паунда (644 млн. долара).

Цената на книжата на Ericsson се повиши с 6,1%, тъй като AT&T избра него пред финландския му конкурент Nokia за изграждане на телекомуникационна мрежа, понижавайки цената на акциите на компанията с 5,9%.

На статистическия фронт, проучването на ЕЦБ за потребителските нагласи през октомври показа, че инфлационните очаквания сред потребителите в еврозоната са останали стабилни миналия месец, а прогнозите за икономическия растеж са се влошили.

Други данни показаха, че производствените цени в еврозоната са се повишили през октомври в сравнение със септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още