IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изкачи нов връх за 2023 г.

И трите основни американски борсови индекса завършиха седмицата на зелено

23:39 | 08.12.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 достигна нов връх за годината в петък, след като докладът за работните места в САЩ през ноември и данните от проучването на потребителите на Мичиганския университет показаха устойчивост на местната икономика и охлаждане на инфлацията, което подхранва надеждите за т.нар. сценарий за меко приземяване, предаде CNBC.

S&P 500 се покачи с 0,41% до 4 604,37 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,45% и завърши на ниво от 14 403,97 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,36% до 36 247,87 пункта.

Миналата седмица S&P 500 записа най-високото си ниво на затваряне за годината, но все още не беше успял да надхвърли върха си за 2023 г., поставен през юли. В петък по време на следобедната търговия той достигна 4609 пункта. Бенчмаркът се е повишил с около 20% за годината и се търгува на най-високото си ниво от март 2022 г. насам.

И трите индекса завършиха седмицата на зелено. S&P 500 нарасна с 0,2% за периода, а Dow записа минимално повишение. И двата индекса бележат шест поредни седмици на растеж, което е най-дългата им серия от 2019 г. Nasdaq напредна с 0,7% за седмицата.

Докладът за работните места в страната потвърждава картината на икономика, която "не е на ръба на рецесията", а комбинацията от спадащи инфлационни очаквания и повишаване на потребителските нагласи засилват вероятността за меко приземяване, коментира Майкъл Арон, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors.

Докладът за работните места извън селскостопанския сектор в САЩ през ноември показа неочакван спад на безработицата, която се е понижила до 3,7%, докато прогнозите бяха за равнище от 3,9%. През месеца в американската икономика са били създадени 199 хил. работни места, което е малко над прогнозата на Dow Jones за 190 хил. работни места и повече от 150 хил. през октомври.

Първоначално данните породиха опасения, че икономиката се развива твърде бързо, за да може инфлацията да се охлади достатъчно и Федералният резерв да започне да отстъпва от политиката си на високи лихвени проценти. Някои трейдъри очакват Фед да започне да намалява лихвите още през пролетта на следващата година.

От друга страна, месечният доклад за заетостта също може да подкрепи схващането, че Фед насочва американската икономика към меко приземяване - стабилно икономическо възстановяване в условията на спадаща инфлация. Средното почасово заплащане, разглеждано като водещ индикатор за инфлацията, нарасна приблизително според очакванията през ноември, тъй като икономиката създаде повече работни места в сравнение с предходния месец.

Междувременно проучване на Мичиганския университет показа, че инфлационните очаквания са намалели, а потребителските нагласи са се повишили през декември до най-високото си ниво от юли насам.

Всички тези данни подкрепят тезата, че Фед вероятно е приключил с цикъла на повишаване на лихвените проценти, коментира Мона Махаджан, старши инвестиционен стратег на Edward Jones.

Акциите на Boeing, FedEx и Costco достигнаха нови най-високи стойности за годината в петък, тъй като инвеститорите заложиха, че икономиката ще избегне рецесията.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва с 10 базисни пункта до 4,228%, а златото поевтинява с 1,3% до 2020 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още