IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца*

Тази седмица те бяха подкрепени от съобщението на Фед за лихвите, оптимистична прогноза за търсенето на МАЕ и по-слабия долар

08:40 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола нарастват в петък и са напът да запишат първото си седмично покачване от два месеца насам благодарение на оптимистичната прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за търсенето на петрол през следващата година и по-слабия долар, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 40 цента към стойността си до 77,01 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI напредват също с 40 цента до 71,98 долара за барел.

И двама бенчмарка са се запътили към скромен седмичен ръст, подкрепени в средата на седмицата от съобщението на Федералния резерв в САЩ за възможно намаляване на лихвите през следващата година.

„Цените на петрола може да усетят известно „повишаване на търсенето“ благодарение на подобрената ликвидност след „гълъбовия“ завой на Фед“, коментира Келвин Вон, анализатор в компанията OANDA в Сингапур.

Доларът поевтиня до четиримесечно дъно в четвъртък, след като американската централна банка намекна, че лихвените повишения вероятно са приключили и че предстоят понижения на лихвите през 2024 г.

Слабият долар прави деноминирания в американската валута петрол по-евтин за чуждестранни купувачи.

В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) опроверга очакванията за скорошни понижения на лихвите в четвъртък и потвърди, че те ще останат на рекордния си връх въпреки прогнозите за по-ниска инфлация.

Световното потребление на петрол ще нарасне с 1,1 млн. барела дневно през 2024 г., съобщи МАЕ в месечния си доклад. Това е ръст със 130 хил. барела дневно спрямо предишната прогноза на агенцията, която се позова на подобряването на перспективите пред търсенето в САЩ и по-ниските цени на петрола.

Прогнозата за 2024 г. е под половината спрямо ръста на търсенето от 2,25 млн. барела дневно, прогнозиран от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Слабите икономически данни от Китай, който е вторият по големина потребител на петрол в света, засилват натиска върху цените на петрола през последните седмици.

Публикувани от статистическото бюро на страната данни в петък показаха, че производството в рафинериите през ноември е намаляло до най-ниското си ниво от началото на 2023 г., а натискът върху маржовете на недържавните рафинерии ги е принудил също да намалят производството. Вялото потребление на дизел е натежало върху търсенето на горива в страната.

Въпреки продължаващите проблеми на имотните пазари в Китай, данните показват още по-добро от очакванията представяне на индустриалното производство и подобряване на продажбите на дребно, което дава известно успокоение на пазарните нагласи на фона на анемичното възстановяване на китайската икономика след Covid.

*Информацията е актуална към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още