IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на фондовите борси по света се пренесе и в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 прекъсна четиридневната си печеливша серия

20:29 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на европейските пазари завършиха сесията във вторник със спад, докато настроенията на световните пазари не успяват да се подобрят, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, прекъсвайки серия от четири положителни сесии, които го доближиха до рекордни върхове.

Френският индекс CAC 40 успя да се повиши с 0,22% до 7812,09 пункта, докато германският DAX записа ръст от 0,29% до 17 118,12 пункта, а британският FTSE 100 отстъпи с 0,73% до 7662,51.

Акциите на миннодобивните компании поевтиняха с 1,84%, а цената на книжата на технологичните компании се понижи с 1,7%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на Air Liquide бяха най-печелившите в състава на Stoxx 600, поскъпвайки с 7,5%, след като компанията надмина очакванията за печалба за цялата година с отчета си.

Цената на акциите на Barclays записа ръст от 8,6%, след като кредиторът представи серия от планове, включително обратни изкупувания, преструктуриране на дейността, намаляване на разходите и продажба на активи в отчета си за четвъртото тримесечие.

Отделно от това инвеститорите разгледаха и данните на британската статистическа служба (ONS), които показаха, че Великобритания е регистрирала най-големия бюджетен излишък в историята си през януари. Данъчните приходи надхвърлят разходите с 16,7 млрд. паунда (21,1 млрд. долара), надвишавайки два пъти излишъка от година по-рано.

Германското правителство ревизира прогнозата си за икономиката на страната в низходяща посока, като в момента очаква тя да се разрасне с едва 0,2% през 2024 г, което е значително под предишната прогноза за ръст от 1,3%, тъй като слабото световно търсене, геополитическата несигурност и трайно високата инфлация потискат надеждите за бързо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още