IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борсови индекси не спират да чупят рекорди

Dow затвори с повишение от над 250 пункта

22:58 | 21.03.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси се повишиха в четвъртък след ръстовете от предходната сесия, достигайки нови рекордни нива на затваряне, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 269,24 пункта, или 0,68%, и затвори на ниво от 39 781,37 пункта. Широкият S&P 500 се покачи с 0,32% до 5 241,53 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,20% до 16 401,84 пункта.

"В момента хората имат доверие на Федералния резерв и в това, че предстоят понижения на лихвите", коментира Джей Уудс, главен глобален стратег във Freedom Capital Markets. "Намираме се на добро място и пазарът вярва в разказа за плавното приземяване. Каквото и да казва Фед, то продължава да бъде музика за ушите на пазара."

Акциите на Micron Technology поскъпнаха с 14%, отбелязайки най-добрия си ден от декември 2011 г. насам благодарение на силните приходи на компанията. Това оказа подкрепа на сектора на полупроводниците, като книжата на Nvidia и Marvell Technology добавиха по над 1% към цените си. Акциите на Taiwan Semiconductor и VanEck Semiconductor ETF увеличиха с по около 2% стойността си, а книжата на Broadcom поскъпнаха с 5,6%.

Някои от технологичните компании със свръхголяма пазарна капитализация, които бяха водещи в неотдавнашния борсов подем в сектора, също допринесоха за повишенията в днешната сесия, като акциите на Microsoft добави почти 1% към цената си. Книжата на компанията за социални медии Reddit поскъпнаха с над 48% при пазарния си дебют.

Apple се противопостави на масовата възходяща тенденция, като акциите на компанията поевтиняха с 4%, след като американското Министерство на правосъдието заведе антитръстово дело срещу производителя на iPhone.

В промишления сектор от състава на S&P също се наблюдава добро представяне с ръст от 1%. Stanley Black & Decker, Pentair и Rockwell Automation бяха сред най-печелившите компании, като всяка от тях увеличи цената на акциите си с по около 3%.

Ръстовете в четвъртък последваха силна сесия на Wall Street в сряда, която изпрати трите основни индекса до нови върхови стойности при затваряне, като S&P 500 за първи път премина над 5200 пункта.

Възходящите движения станаха факт, след като Федералният резерв потвърди очакванията си за три намаления на лихвените проценти през тази година и запази разходите по заемите непроменени в края на двудневната си политическа среща в сряда.

Макар че американската централна банка не уточни момента за намаляване на лихвите, председателят на Фед Джером Пауъл заяви по време на пресконференция в сряда, че очаква лихвите да бъдат понижени, стига и данните за инфлацията да продължават да сочат забавяне.

Джули Бийл от Kayne Anderson Rudnick обаче предупреждава, че пазарът може да се ентусиазира твърде много от перспективата за три намаления през тази година.

"Трябва да признаем, че не е сигурно, че ще има три или четири намаления на лихвите", отбелязва портфолио мениджърът.

Към четвъртък сутринта според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите смятат, че вероятността Фед да започне да намалява лихвите през юни е 67%.

Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се повиши с около 4 базисни пункта до 4,645%. Тази по 10-годишните остана без промяна на ниво от 4,271%.

Цените на петрола отстъпиха леко в четвъртък под натиска на по-слабите данни за търсенето на бензин в САЩ и съобщенията за проекторезолюция на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Фючърсите на европейския сорт петрол тип Брент за май поевтиняха със 17 цента, или 0,2%, до 85,78 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI за май се понижиха с 20 цента, или 0,3%, до 81,07 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още