IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансовете за цена на петрола от 100 долара растат заради сътресения в предлагането

Мексико, САЩ, Катар и Ирак намалиха общите си петролни потоци с над 1 млн. барела дневно през март

20:11 | 07.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато цената на петрола премина границата от 90 долара за барел само преди няколко дни, военното напрежение между Израел и Иран беше непосредствената причина. Но силният ръст има по-дълбоки корени – в сътресенията пред глобалното предлагане, които засилват опасенията от повторно ускоряване на инфлацията, стимулирана от суровината, пише Bloomberg.

Ходът на Мексико неотдавна да намали износа си на суров петрол се прибавя към ограниченията в света, карайки рафинериите в САЩ, най-големия производител на петрол в света, да потребяват повече местни барели. Американските санкции блокират руски товари в морето, а предлагането от Венецуела е потенциална следваща мишена. Нападенията на бунтовниците хути в Червено море забавят доставките на суров петрол. И въпреки сътресенията ОПЕК и съюзниците му се придържат към своите съкращения на добива.

Всичко това разширява още повече нарушаването на предлагането, което изненада трейдърите. Кризата набира скорост и силният ръст на цената на петрола преди летния сезон на пътуванията в САЩ заплашва да тласне цената на глобалния бенчмарк Брент до сто долара за първи път от почти две години. Това задълбочава притесненията за инфлацията, които може да помрачат шансовете на президента на САЩ Джо Байдън за преизбиране и да усложнят обсъжданията за намаляване на лихвите от централните банки.

За петрола „най-големият двигател в момента е от страната на предлагането“, каза Амрита Сен, основател и директор на анализите в компанията Energy Aspects Ltd., в интервю за Bloomberg Television. „Виждаме редица слабости в предлагането, а търсенето като цяло е стабилно в световен мащаб“, допълни тя.

Доставките на петрол от Мексико, голям доставчик в Северна и Южна Америка, намаляха с 35% миналия месец до най-ниското си ниво от 2019 г., в момент когато президентът Андрес Лопес Обрадор се опитва да изпълни обещания да откъсне страната от скъпия внос на горива. Износът от страната на т. нар. кисел суров петрол – тежкия, гъст сорт, който много рафинерии трябва да преработват, сега се очаква да се свие още повече, тъй като контролираната от държавата компания Pemex анулира някои договори за доставка с чуждестранни рафинерии, съобщи миналата седмица Bloomberg News.

Това решение разтърси петролните пазари в цял свят. Средно киселият сорт Mars Blend от Крайбрежието на Залива на САЩ през последните дни поскъпва до многогодишна премия спрямо по-лекия национален бенчмарк West Texas Intermediate. Mars обикновено се търгува с отстъпка спрямо WTI. Цената на Брент достигна 90 долара за барел в четвъртък, най-високото ниво от октомври, и продължи да нараства в петък. JPMorgan Chase & Co. съобщи, че тя може да достигне 100 долара до август или септември.

Канадският петрол Cold Lake се търгуваше с най-малката отстъпка спрямо WTI от почти една година. Ключови индикатори за близкоизточния средно кисел суров петрол като контрактите върху суровината от Оман и Дубай също постигат силен ръст.

Преди хода на Мексико се стигна до последователни нарушения на предлагането, както големи, така и малки. През януари мразовитото време изяде добив на суров петрол и наличности в САЩ в момент, когато те обикновено растат, задържайки наличностите под сезонното средно равнище до края на март.

Мексико, САЩ, Катар и Ирак намалиха общите си петролни потоци с над 1 млн. барела дневно през март, показаха данни от проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Багдад обещава да ограничи производството, за да компенсира несъобразяване с предишни обещания към Органиацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+.

Предлагането стана още по-затегнато, след като членката на ОПЕК ОАЕ намали доставките на Upper Zakum, средно кисел петрол, с 41% през март спрямо средното ниво миналата година, показаха данни от компанията за анализи Kpler. Държавната петролна компания отклонява повече доставки на този суров петрол към собствените си рафинерии, казват трейдъри. Макар че съкращенията бяха очаквани и Abu Dhabi National Oil предлага друг вид суров петрол като заместител, спадът в износа на Upper Zakum допринася за по-високите цени в региона на фона на по-широките съкращения от ОПЕК+.

В същото време пазарите на суров петрол в Европа са подложени на натиск към повишаване на цените от атаките на хутите в Червено море, заради които милиони барели суров петрол трябва да заобикалят около Африка, забавяйки някои доставки със седмици. Нарушенията в ключов петролопровод в Северно море, безредиците в Либия и повредена тръба в Южен Судан също допринесоха за силния ръст на цените, а санкциите на САЩ лишават Русия от танкери, които преди това превозваха петрола ѝ до купувачи като Индия.

Проблемите пред предлагането може да станат още по-остри в следващите седмици. Президентът на Венецуела Николас Мадуро не показва признаци, че ще изпълни обещанията си за провеждане на свободни и честни избори и администрацията на Байдън може да наложи отново санкции този месец.

Пазарът за по-тежкия и по-мръсен петрол „ще остане на „меча“ територия за известно време, но затегнатото предлагане на пазарите на кисел петрол и перспективите за летния сезон на пътуванията в САЩ подсказват, че пазарът достига повратна точка“, коментира Саманта Хартке, анализатор в компанията Sparta Commodities.

Запасите от суров петрол в света намаляват. Графика: Bloomberg LP Запасите от суров петрол в света намаляват. Графика: Bloomberg LP

Това е рязък контраст спрямо едва няколко месеца по-рано, когато цената на петрола достигна многомесечно дъно, след като производството на САЩ нарасна, а руският износ на суров петрол по море се увеличи въпреки санкциите, които оттогава бяха разширени. Администрацията за енергийна информация на САЩ, която преди прогнозираше, че запасите в света ще останат непроменени през това тримесечие, сега предвижда, че те ще намалеят с 900 хил. барела дневно. Това се равнява на производството на Оман.

Свиването на предлагането се случва в момент, когато търсенето нараства. Рафинериите в САЩ се готвят да повишат производството на горива за лятото, когато милиони американци поемат по пътищата, а потреблението на бензин достига връхна точка. Запасите от бензин на гъстонаселеното Източно крайбрежие се затягат и промишленото производство в САЩ и Китай също изпраща сигнал за повишено потребление на горива. В Азия маржовете при рафинирането са с около 50% по-високи от сезонното средно петгодишно равнище, което подсказва стабилно търсене.

Силният ръст на цените на суровия петрол осуети плановете на администрацията на Байдън да запълни петролните резерви на САЩ за извънредни ситуации, които достигнаха 40-годишно дъно след безпрецедентно изтегляне на количества след нашествието на Русия в Украйна. Това е и политически риск за Байдън, тъй като цените на храните и на енергията остават упорито високи. Поскъпването на петрола може да тласне цените на бензина, които сега са близо до сревнодневното национално равнище от 3,60 долара за галон, към 4 долара, ключово психологическо ниво. Това допринася за притесненията, че суровините ще обърнат забавянето през последно време на ръста на цените на потребителските стоки.

Сега цените на петрола ускоряват инфлацията в САЩ, след като влиянието им върху нея отслабна в края на миналата година. Това може да се види отново в индекса на потребителските цени за март, който се очаква в сряда, като според прогнозите общият индекс CPI ще нарасне на годишна база, а основната инфлация, изключваща храните и енергията, се очаква да намалее.

Ръстът на цените на суровия петрол в крайна сметка може да принуди ОПЕК+ да отмени някои съкращения на добива, казва Викас Двиведи, глобален петролен и газов стратег в компанията Macquarie Group. А цена на петрола значително над 90 долара може да елиминира търсене в света и в крайна сметка да донесе по-ниски цени, счита JPMorgan. Но до момента няма съществени признаци това все още да се случва.

„Това безспорно е пазар на стабилна основа. Смятам, че цена на петрола от 100 долара е напълно реална, тя просто изисква малко по-голямо съобразяване с истинския геополитически риск“, коментира Боб Макнели, основател на консултантската компания Rapidan Energy Group и бивш съветник на Белия дом в интервю за Bloomberg Television.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 4 седмици
чудесна новина друзя антиваксъре-газовици-ракетчици ... !! ... тунджата за лятото ще фръкне поне лефффче (50 евроцента) ... :))) ... и по магистралите пак нема да можеш да се разминеш от електрички и пушлявещи печки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още