IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва седмицата с повишения*

Акциите на компанията за производство на електромобили Tesla поскъпват с повече от 10%

17:17 | 29.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на Wall Street поскъпнаха в понеделник, подкрепени от ръстовете на някои технологични акции, докато трейдърите навлизат в седмица, доминирана от корпоративните отчети и заседанието на Федералния резерв, предаде CNBC.

Индексът Dow Jones се повишава със 127 пункта, или 0,3%. Широкият показател S&P 500 добавя 0,4%, а Nasdaq Composite напредва с 0,6%.

Акциите на компанията за производство на електрически автомобили Tesla поскъпват с повече от 10%, а тези на технологичния гигант Apple – с 3,5 на сто.

От друга страна, акциите надруги водещи имена в технологичния свят като Microsoft, Alphabet, Meta и Nvidia отбелязват спад.

Акциите на Domino's Pizza пък поскъпват с почти 5%, след като хранителната верига съобщи, че печалбата на акция е надминала очакванията на анализаторите през първото тримесечие от годината.

McDonald's, Coca-Cola и Amazon също са сред големите компании, които ще представят тримесечните си финансови доклади през тази седмица.

Сезонът на отчетите се очертава да бъде силен. От над 45% от включените в състава на S&P 500 фирми, които са публикували резултати досега, около 4 от всеки 5 са надминали очакванията на анализаторите, според FactSet.

Тази седмица пазарите ще се влияят пряко и от предстоящото заседание на Федералния резерв, на което ще стане ясно дали финансовата институция ще предприеме намаляване на лихвените проценти в обозримо бъдеще. Надеждите за това в момента не са големи, тъй като инфлацията в САЩ продължава да бъде по-упорита от очакваното.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,64%, а тази по 30-годишните облигации - до 4,761%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира леко намаление от 0,05% до 105,89 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,64% до 88,93 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 0,55% до 83,39 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,13 на сто до 2344,2 долара за тройунция.

Данните са актуални към 16:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още