IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли микрокредитите да помогнат на бюджета при инфлация?

Кредитите никога няма да са любим продукт на хората, но пък за сметка на това са необходими и понякога – неизбежни

08:53 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: AdobeStock
Снимка: AdobeStock

Само за 1 година инфлацията, измерена през потребителските цени, бележи ръст от 18,7%. Всеки от нас го усеща по собственото си потребление. По-скъпи са храни, напитки, горива, разходи за битови сметки, жилище, образование… Накратко – всичко.

В същото време темпът на нарастване на доходите не е толкова категоричен. При някои социални групи той е приблизително колкото ръста на потребителските цени, но при други разликата е голяма. За последната година средната работна заплата е нараснала едва с около 14%, което увеличава групата на „работещите бедни“.

В цялата тази ситуация никак не е чудно, че най-малките депозити се стопиха, а все повече българи посягат към бързите кредити, за да се справят с набъбналите си разходи.

Добра идея ли са микрокредитите за подпомагане на бюджета при инфлация?

И да, и не. Всеки кредит, взет без ясна представа как може да бъде върнат, е потенциална заплаха за доброто кредитно досие на кредитополучателя. За „жертвите“ на такъв непремислен риск бързите кредити се превръщат в един малък кошмар – спирала, от която излизането е трудно и продължително. 

За хората, на които не им се налага да живеят „на кредит“, решението е лесно - да не теглиш заеми. Но истината е, че всеки трети работещ българин има кредит за изплащане. И това невинаги е „лошо“ или „грешно“. С добра финансова грамотност един микрокредит може да бъде безценен помощник във времена като днешните, когато цените са едни в понеделник, и други – в петък.

Как правилно да оцениш нуждите си от микрокредит при инфлация?

Решението дали да потърсиш малък кредит, или не, следва да лежи на разумни и обективни доводи, а не на импулсивни желания и емоции. Поредните скъпи обувки, пътуване, модерна джаджа не са нещо, което да не може да почака. 

Един микрокредит обаче може да бъде безценен във времена на инфлация, за да закупиш нещо на по-добра цена днес, което ще ти спести или донесе пари утре. По-добре малък кредит, отколкото пропускане на цяла година образователни курсове за детето, например.

Един малък кредит, изтеглен в правилния момент, може да предотврати финансови проблеми в обозримо бъдеще. Как? За никого не е тайна, че предстои тежка финансова зима с високи разходи за сметки, продължаващ ръст на цените, заплаха от рецесия и неизменно съпътстващата я безработица.

Ако човек е зает в потенциално застрашен сектор, би могъл да предвиди заплахата и да изтегли кредит,преди да попадне в Бюрото по труда. В такива случаи е важна дисциплината. Няма нищо чак толкова лошо или страшно да изтеглиш кредит, който да ползваш за буфер и кризисен фонд. Лошо е, ако се отпуснеш и го изхарчиш за ненужни неща и в разгара на кризата останеш без резерв, но с допълнителен разход за месечни вноски.

На първо място при кредитите размерът винаги има значение. Прецени добре нуждите си, не тегли нито лев повече, но и по-малко от необходимото. Отдели време и прецени обективно нуждите си, периода, за който ще имаш нужда от допълнителни пари, сигурността на дохода си. Не забравяй, че в период на инфлация трябва да предвидиш и продължаващия ръст на цените спрямо собственото си потребление.

Второто важно обстоятелство е твоят собствен доход. За какъв период напред можеш да си сигурен, че приходите ти няма да намалеят? Има ли вероятност да се увеличат? Пресметни внимателно каква сума можеш да отделяш всеки месец за изплащането на малък кредит. 

Третата стъпка при избор на микрокредит е срокът, за който ще го изтеглиш. Не забравяй, че срокът и размерът на вноската са зависими помежду си. Но оскъпяването на кредита също зависи от срока. Избери здравословен баланс между тези 3 показателя. 

Кредитите никога няма да са любим продукт на хората, но пък за сметка на това са необходими и понякога – неизбежни. И статистиката го доказва недвусмислено – за година ръстът на микрокредитите е с близо 800 млн. лева по данни на БНБ.

Последна актуализация: 08:57 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още