IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остана без печалба през 2022 г. 

Обикновено централната банка разпределя годишната си печалба в пълен размер между всички 20 национални банки членки 

14:36 | 23.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През миналата година Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя да реализира печалба заради високи разходи за лихви и отписване на ценни книжа. Поради това този път националните централни банки няма да реализират загуби, както обяви ЕЦБ в четвъртък.

След като е използвала 1,63 млрд. евро провизии за финансови рискове за покриване на загубите, крайният резултат през 2022 г. е нула – тоест няма нито печалба, нито загуба. Още през 2021 г. годишната печалба на централната банка на еврозоната се беше стопила значително до 192 млн. евро.

Балансираният годишен резултат обаче се получи само защото ЕЦБ освободи 1,6 млрд. евро от провизиите си за риск, за да компенсира загубата. След освобождаването провизиите за риск на централната банка възлизат на почти 6,6 млрд. евро.

Централната банка обяснява загубите, от една страна, с нарастващите разходи за лихви. Причината за това е преди всичко повишаването на основните лихвени проценти в зоната с единна валута. Освен това ЕЦБ споменава за предпазни отписвания на собствени активи и на активи, деноминирани в щатски долари. Това се обосновава с нарастващата доходност, тоест в крайна сметка с повишаващите се лихвени проценти на капиталовите пазари. Поради тази тенденция цените на съществуващите ценни книжа се понижават, което намалява тяхната стойност.

Повишаването на лихвените проценти на финансовите пазари се дължи главно на факта, че освен ЕЦБ много други централни банки също повишиха значително основните си лихвени проценти през изминалата година в отговор на високата инфлация. От една страна, повишаването на лихвените проценти води до увеличаване на лихвените разходи от страна на централните банки. От друга страна, стойността на активите в техните портфейли намалява. 

В края на краищата приходите от лихви на ЕЦБ възлизат на 900 млн. евро след 1,566 млрд. евро година по-рано. ЕЦБ оценява обезценките на 1,8 млрд. евро. В сравнение с предходната година те са се увеличили значително; през 2021 г. те възлизаха на едва 133 млн. евро. Разходите за персонал намаляват леко с 22 млн. евро до 652 млн. евро. Приходите от такси за финансов надзор са малко по-високи от предходната година и възлизат на 594 млн. евро. 

Балансовата сума на цялата евросистема, т.е. включително националните централни банки, която беше раздута от покупките на ценни книжа, спадна от 8,564 трлн. евро през предходната година до 7,956 трлн. евро. Понижението се обяснява главно с факта, че търговските банки от еврозоната погасиха част от отпуснатите по-рано дългосрочни кредити (TLTRO) или срокът на част от тези кредити изтече. ЕЦБ беше отпуснала заеми по време на пандемията на коронавируса, за да поддържа кредитния поток по време на кризата. 

ЕЦБ винаги разпределя годишните си печалби в пълен размер между националните централни банки на държавите от еврозоната. С влизането на Хърватия в паричния съюз в началото на годината към тази група вече принадлежат 20 национални централни банки. 

Европейската централна банка (и няколко национални централни банки от еврозоната вече предупредиха за възможни загуби. През 2022 г. Швейцарската национална банка (централната банка на конфедерацията) понесе най-голямата загуба в 115-годишната си история с дефицит от 132 млрд. швейцарски франка заради спада на цените на акциите и облигациите и поскъпването на франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
Горките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още