IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на резервите на банките в САЩ предвещава стрес за пазарите

В случай на ликвидна криза на пазарите банковата система е много по-малко готова и способна да се бори с тези шокове, коментира анализатор

13:08 | 11.03.23 г. 2
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Бързият спад на банковите резерви, държани във Федералния резерв, който съвпада с очаквания недостиг на съкровищни бонове на САЩ заради битката за тавана на дълга в страната, поражда опасения у инвеститорите, че предстои потенциален стрес на финансовите пазари.

Резервите са средствата, които Фед изисква от банките да държат като салда в централната банка. Те намаляват поради въздействието на програмата на централната банка за намаляване на нейния баланс (количествено затягане), пише Ройтерс.

Банковите депозити, които са част от резервите, също намаляват, тъй като клиентите търсят по-високодоходни алтернативи за своите пари.

Намалението на резервите има широки последици за икономиката. Това ограничава балансите на банките и възпрепятства способността им да отпускат заеми за финансиране на корпоративния растеж и разширяване.

Балансът на Фед се увеличи по време на пандемията заради изкупуването на ценни книжа по програмата за количествено облекчаване. Сега се върви по обратния път – източване на този стимул от финансовата система.

Към 8 март банковите резерви възлизат на 2,999 трлн. долара, показват данните на Федералния резерв на САЩ. Те спадат с над 1,3 трлн. долара в сравнение с пика от 4,3 трлн. долара, достигнат през декември 2021 г.

В последния цикъл на количествено затягане са изтеглени 1,3 трлн. долара ликвидност за пет години.

„В случай на ликвидна криза на пазарите банковата система е много по-малко готова и способна да се бори с тези шокове поради намаляващото ниво на резервите“, коментира Мат Смит, инвестиционен директор в Asset Manager Ruffer в Лондон.

Един такъв шок е колапсът на SVB Financial Group – банка с фокус върху стартиращите компании. Фалитът на банката поражда опасения относно въздействието му върху по-широкия финансов сектор.

Последният път, когато Фед предприе количествено затягане, то приключи внезапно, след като банковите резерви паднаха през септември 2019 г. под минимума, необходим за осигуряване на гладкото функциониране на пазарите за краткосрочно финансиране. Това предизвика скок в репо лихвите и принуди Фед да предостави допълнителни резерви на банковата система.

Очакваният недостиг на съкровищни бонове, тъй като САЩ достигат тавана на дълга и Министерството на финансите трябва да ограничи вземането на заеми, също се счита за допълнително намаляване на резервите.

Правителството на САЩ се доближи до лимита на дълга си от 31,4 трлн. долара по-рано миналия месец, което накара Министерството на финансите да предупреди, че може да не успее да предотврати неизпълнение на задълженията си в началото на юни.

„Ако Министерството на финансите не е в състояние да издава съкровищни бонове поради тавана на дълга, тогава получавате повече пари в обратни репо сделки и това допълнително намалява резервите“, казва Джон Велис, валутен и макро стратег в BNY Mellon в Ню Йорк.

При обратно репо пазарните играчи заемат пари за една нощ на Фед при лихва от 4,55% в замяна на държавни облигации с обещание да ги изкупят обратно. Инвеститорите насочват пари в обратни репо сделки или във фондове на паричния пазар, които имат достъп до тези репо сделки, вместо да влагат парите като депозити в банки. Обемите на обратните репо операции достигнаха 2 трлн. долара от юни миналата година, въпреки че банковите резерви намаляха.

Лихвите по депозитите – в момента около 0,2% годишно, не догонват нарастването на лихвения процент на резервните фондове след вдигането на лихвите на Фед. Това води до изтичане на депозити. Депозитите намаляват от второто тримесечие на миналата година, сочат данни на Фед за активите и пасивите на банките.

Джоузеф Абате, управляващ директор на Barclays, в изследователска бележка пише, че излишните депозити дават на банките повече власт да определят лихвите по депозитите и да определят колко агресивни трябва да бъдат, за да се конкурират за финансиране.

Проблемите с SVB са последният пример за това как изтичането на депозити може да повлияе неблагоприятно на по-малките банки. Калифорнийският банков регулатор затвори банката.

„Банките с добри профили на ликвидност и финансиране трябва да могат да издържат на спада (на депозитите)“, коментира Джули Солар, кредитен служител в групата за кредитна политика на Fitch. „Банките обаче, които разчитат на неосновно финансиране, имат концентрация на депозити или големи нереализирани загуби в своите портфейли от ценни книжа, могат да бъдат изправени пред по-голям натиск в тази среда“, допълва тя.

Изходящите депозитни потоци, обратните репо сделки и банковите резерви са взаимосвързани. Депозитите намират своето място във фондовете на паричния пазар, които инвестират в обратни репо сделки. По-високото използване на обратно репо, от своя страна, ефективно намалява резервите.

Сегашното ниво на резервите обаче все още е по-високо от това през 2019 г., когато резервите намаляха до 2 трлн. долара поради големи тегления за данъчни плащания. Затова и  пазарът все още не е непременно в ситуация на паника.

Минималното ниво на резервите при текущия цикъл на количествено затягане вероятно е по-високо от предишния цикъл, тъй като балансът на Фед е нараснал значително заради огромната по обем програма за количествени облекчения. Анализаторите се затрудняват да оценят къде е критичната точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
Печатарите на доларите за 1-ви път светнаха на червено! Официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Извратения експеримент с нулевите и отрицателни,дори лихви ще завърши много,много лошо.Това се очакваше но едно е да си говорим, друго е вече последствията да започнат да реализират на живо в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още