IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши основните лихви до 15%

Увеличението обаче е по-малко от очакваното от анализаторите

15:09 | 22.06.23 г.
Снимка: Chris McGrath/Getty Images
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Турската централна банка повиши основните лихви, макар и значително по-малко от очакваното от анализаторите – сигнал, че централните банкери ще предпочетат постепенно излизане от епохата на ултраевтините пари, съобщава Bloomberg.

В първата си среща за определяне на лихвените проценти, след като новият гуверньор Хафизе Гайе Еркан пое поста миналия месеца, Комисията по парична политика увеличи основната лихва на 15% от 8,5%. Това е изненадващо за повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, които очакваха увеличение до поне 20%.

Комисията каза в изявление, че затягането ще бъде извършено постепенно, като е нужно.

Първото увеличение на лихвите от две години е повратна точка в отдалечаването на Турция от неортодоксалните политики, за които се смята, че са виновни за отлива на чуждестранни инвеститори и за спираловидното и безконтролно увеличение на цените.

Решението обаче подкрепя и скептиците, които продължават да поставят под въпрос дали президентът Реджеп Тайип Ердоган – самопровъзгласил се „враг“ на високите лихви, който защитава ползите от разхлабената парична политика от години – ще даде свобода на Еркан.

„Инвеститорите са разочаровани и недоволни от това, което се прилага“, казва Пол Гриър, базиран в Лондон портфолио мениджър във Fidelity International, преди да бъде обявено решението. Проявената досега предпазливост предполага, че „новият икономически екип има донякъде ограничен политически капитал и влияние, за да извърши бърза и широкообхватна реформа и да осигури така необходимия тласък на доверието в пазара“.

Рестартиране на политиката

Ердоган даде скорост на промяната на политиката малко след като излезе победител от президентските избори миналия месец.

Реформирайки икономическия си екип, Ердоган върна бившия стратег на Merrill Lynch Мехмет Шимшек като финансов министър и назначи Еркан начело на централната банка.

Първата жена гуверньор на Турция е работила почти десетилетие в Goldman Sachs Group, преди да прекара почти 8 години във фалиралия регионален кредитор в САЩ First Republic Bank.

Макар че последният ход е изненадващ за голяма част от пазара, властите се опитаха да насочат очакванията преди срещата.

Високопоставен турски икономически служител, пожелал анонимност заради чувствителността на въпроса, предупреди, че огромните повишения на лихвените проценти, които се оценяват от пазара, може да не се материализират в четвъртък.

Шимшек също даде знак, че предпочита постепенно преминаване към по-„рационални“ политики, за да избегне риска от внезапна корекция. Министърът също така каза пред високопоставени бизнес и банкови ръководители в страната миналата седмица, че иска да действа внимателно, за да избегне нежелани странични ефекти, което предполага, че е предпазлив по отношение на повишаване на разходите твърде рязко.

И все пак първото повишение на лихвите беше много по-малко от това, което много инвеститори смятаха, че ще бъде достатъчно за овладяване на потребителската инфлация, която се движи почти осем пъти над официалната цел от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още