IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спекулациите Японската централна банка запази лихвите си отрицателни

Пазарите залагат на повишение през април 2024 г.

10:49 | 19.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) избра да остави основната си лихва отрицателна на срещата си във вторник и не даде сигнали дали ще промени последната останала в света политика на отрицателни лихви през следващата година, пише Bloomberg.

Централната банка остави основната лихва по краткосрочните заеми на ниво от -0,1% и запази настройките на политиката си за контрол на кривата на доходността. Решението е взето единодушно по време на двудневната среща на банката, сочи изявление. Бъдещите насоки за политиката остават непроменени, без конкретни сигнали, които да загатват, че лихвата може да бъде повишена.

Гуверньорът на банката Казуо Уеда избра да не изненадва пазарите, докато продължава да търси повече доказателства, че ръстът на заплатите е причината за упоритата инфлация. Въпреки това решението на ЯЦБ да не променя курса през декември няма да потисне спекулациите, че повишение ще има рано или късно, а април 2024 г. се смята за най-вероятната опция за такова.

Японският регулатор остави паричната си политика непроменена, заявявайки, че инфлационните очаквания са се повишили умерено. От банката споделиха, че ще продължат търпеливо да поддържат хлабавата си парична политика и предпазливо промениха оценките си за потребителските разходи и бизнес инвестициите. Според представителите на ЯЦБ личното потребление е продължило да расте „умерено“, като при предишната оценка то беше описано като „стабилно“. Съобщението доведе и до отслабване на йената спрямо долара.

„Имаше известни спекулации, че ЯЦБ може да промени реториката си днес, за да подготви пазара за промяната на паричната политика през следващите месеци“, заяви Дейвид Форестър, старши валутен стратег в Credit Agricole CIB. „Липсата на промени в реториката на централната банка прави залозите на пазара за премахването на отрицателните лихви агресивни и това натежава на японската валута“.

Смекчаването на тона на Фед може да окаже още по-силен натиск върху Уеда, тъй като някои наблюдатели на ЯЦБ смятат, че това ограничава времето, от което японският регулатор се нуждае, за да нормализира политиката си. Ако краят на периода с отрицателни лихви засили японската валута прекалено много, то дефлационният натиск в икономиката ще се възстанови. Краят на политиката на отрицателни лихви в момент, в който други централни банки започват да разхлабват политиката си, също може да предизвика голяма волатилност на пазарите.

От друга страна, ако Федералният резерв успее да осигури „меко кацане“ на икономиката си, това ще постави основите на глобалния растеж и ще помогне на Японската централна банка да вземе решението си.

С коментарите си през последните седмици централни банкери от ЯЦБ засилиха спекулациите, че краят на политиката на отрицателни лихви наближава, въпреки че е възможно някои от техните изявления да са дали непреднамерени сигнали вместо целенасочени такива.

Икономиката на Япония претърпя най-сериозното свиване от началото на пандемията през последното тримесечие, което отчасти се дължи на слабите потребителски разходи. Предвид ръста на заплатите, който не успява да компенсира повишенията на цените, потребителските разходи продължават да намаляват до нива по-ниски от тези преди пандемията. Индексът на потребителските цени се задържа над целта на ЯЦБ за 2% от април 2022 г. насам.

Уеда многократно е подчертавал колко важни са увеличенията на заплатите през следващата година, за да се стимулира един здравословен цикъл между възнагражденията и цените. Първоначалните резултати от пролетните преговори за заплатите ще станат ясни през март, което е и основната причина повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, да прогнозират, че лихвите ще бъдат увеличени през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
малиии, а тия ако знаят как е поравеше бизнес в 90-те.... :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 4 месеца
Е то при тея лихви БВП се свива с 3%, ако ги вдигнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още