IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тошев: Лихвите по кредитите в България няма да "полетят" след приемане на еврото

Дори да има повишение, то ще бъде с минимални стойности, коментира кредитният консултант

10:38 | 13.02.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по кредитите ще останат ниски, няма да "полетят" нито през 2024 г., нито след приемане на еврото заради високата ликвидност на банките. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев. Той коментира дали се очаква сериозна промяна в лихвите по кредити след приемане на еврото.

Проучване на Investor.bg сред четири от големите банки в България показа, че лихвите по жилищните заеми в България вероятно ще се покачат плавно през тази година, като е възможно процесът да започне от второто полугодие. Не се очаква евентуалното повишение да доведе до драстично отдръпване на купувачи от жилищния пазар, нито до сериозни затруднения за хората, които вече изплащат ипотечен кредит.

"Ситуацията на локалния пазар поддържа лихвите ниски, тъй като имаме много висока ликвидност в банковата система - почти 80 млрд. лева са спестявания в банките към момента. Заради тази ликвидност на банките не са им необходими нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които депозират пари, но пък държат ниски лихвите по кредитите. Хората, които имат нужда от заемни пари, в момента могат да ги ползват на ниска цена", каза Тошев.

Той е на мнение, че ниските лихви ще останат и през тази година въпреки очакването, че ще има повишение. Експертът смята, че дори такова повишение да има, то ще бъде с минимални стойности от 0,1-0,3 процентни пункта.

Лихвите в Европа са високи, но мина пикът, вече централните банки спряха повишението на основните лихви, вероятно е до месеци да тръгнат в посока надолу. Това означава, че мина времето да повишаваме лихвите, но очаквам, че до края на годината лихвите по ипотеките ще останат под 3%, коментира той. Повишението ще бъде основно за новите клиенти и няма да повлияе на вече изтеглените кредити. 

Тошев е скептичен, че България ще успее да влезе в еврозоната от поставената дата 1 януари 2025 година, но въпреки това успокоява българите, че огромни промени в лихвите не се очакват при евентуалното ни приемане на еврото.

"Хората не трябва да очакват някаква промяна веднага след приемането на еврото, нито пък драстична. Естествено, част от банките вероятно ще сменят индекса, който ползват за определяне на лихвите, но дори да се отиде към EURIBOR, ако успеем да влезем от януари 2025 г., очаквам тенденцията да е обратна и EURIBOR да започне да намалява", поясни гостът.

Относно инвестицията в имоти Тошев посочи, че интересът към ипотечните кредити остава висок заради ниските лихви.

През изминалата година по-малко хора са си купили жилища в сравнение с предходната и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни кредити. По данните на БНБ ще видим, че ръстът на обема е 20% повече, тоест миналата година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили заради по-високите цени на имотите.

"Покупката на имот продължава да е приоритет на доста хора. Много хора си поставят като цел тази година да се сдобият с имот. Това се дължи основно на повишението на доходите в последните години", обясни Тошев.

В момента няма риск на пазара за ипотечно кредитиране, но се очаква БНБ да даде специфични препоръки или инструменти да охлади жилищното кредитиране, коментира консултантът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Тихомир Тошев 2008 година в интервю.. г-н Тошев какво ще кажете за пазара предвид Световната финансова криза ?Ааа ,пазара в България е стабилен нас кризата няма да ни хване ,6 месеца след интервюто на Тошев ,кризата от 2008 помита България и пазара на имоти се срива!Това е Тихомир Тошев управител на Кредит Център,фирма която се храни от кредити,тя работи в всички банки в България като посредник.Парите на Тошев идват от кредити няма ли кредити,падне ли пазара той страда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още